Форумът бе организиран от Българска асоциация по ултразвук в медицината.

Както вече ви информирахме, събитието се състоя от 14 до 17 септември в к.к. Албена и премина при засилен интерес. В него се включиха както български, така и чуждестранни специалисти. Във форума участваха и множество млади кадри. Освен поредица от лекции по актуални теми, в рамките на конгреса се проведоха също така и Училище по Доплер и по Ултразвук.

Представяме коментар на доц. Генов:

Доц. Генов, проведе се ХХ-ти юбилеен национален конгрес по ултразвук в медицината. Какъв е Вашият коментар за форума?

Двадесет конгреса, в която и да е област са много. За 20 години Асоциацията по ултразвук е извървяла толкова много път, че се е сменило вече едно цяло поколение от хората, които се занимават с ултразвук и ултразвукът е станал най-важното пособие в главата и в ръцете на клиничните лекари. Най-важното, което се случва е, че вече всеки мисли комплексно в диагностиката и лечението на клинично болните и в комплексността на това мислене винаги фигурира и ултразвукът. Това е голямо достижение на медицината през 2017г.

В тясно сътрудничество с Европейската федерация по ултразвук в медицината, всички клинични решения, които се взимат в България, са пряко следствие, което настъпва веднага след като се вземат решения от Европейската федерация по ултразвук. Ние сме неразривна част от европейската организация и можем да служим за пример в много отношения на представителите на всички останали клинични дисциплини.

Какви бяха основните топици и акценти на събитието?

Конгресът по ултразвук обичайно протича в две части – започва с обучителна част всяка година, която наричаме „училище“. В нея като лектори, обучаващи взимат участие най-опитните специалисти в работата с ултразвук, като те предават своя опит под формата на различни презентации; представят достиженията от последната една година в световен мащаб и пр. Обикновено това училище продължава един ден, но през тази година му отделихме ден и половина, тъй като имаше много голям интерес към него. Мисля, че удължавайки училището по ултразвук не сгрешихме, защото аудиторията бе по-многобройна от обикновено, в залата дори имаше правостоящи, които обаче така и не напусна залата.

Втората част на конгреса винаги е клинично-научна и се състои в изнасяне на различни доклади от представители на отделни болници в страната, които споделят своите постижения под формата на най-различни съобщения. Обикновено тези доклади се изнасят в 4 зали, тъй като топиците имат различни нюанси, а и всеки има своите по-специфични интереси, така че тази година успяхме да се сепарираме в няколко отделни места и да си кажем нещата, които ни вълнуват най-много.

Какво пожелание бихте отправили към Вашите колеги?

Първо всички да са здрави, за да можем да се събираме всяка година, да се радваме на това, че сме живи и здрави, както и да продължаваме да използваме най-важния клиничен инструмент в медицинската професия – ултразвука; да живеем с любовта към ултразвука, защото той ще ни води през всичките години на клиничната ни практика.

.

.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече