INMEDEA Simulator дава възможност на лекарите за професионално усъвършенстване.

От 16-ти до 18-ти февруари 2018г., във Велинград се проведе работна среща на тема „Виртуална болница”, представен от д-р Славица Вукович от Сърбия. На събитието, организирано от фармацевтична компания Sanofi, присъстваха общопрактикуващи лекари от цялата страна.
INMEDEA Simulator е разработка на професори и IT специалисти от Университета в Тюбинген, Германия и е произведена от компанията GB Telemed. Съществува от 2005г. и досега успешно с нея работят специалисти от Германия, Австрия, Великобритания, Испания, Сърбия, Босна и Херцеговина, а сега вече и в България.
За виртуалната болница, историята на нейното създаване, приложение и ползи, пред Здравен навигатор разказа д-р Славица Вукович, модератор на работната среща:
Д-р Вукович, как се ражда идеята за тази платформа?
Първата и основна цел на авторите е била да създадат платформа, която да обучи германските военни лекари на тропически болести, защото в болниците в Германия не са разполагали с достатъчно клинични случаи. Докато са търсели начин как да ги подготвят, разпознават и лекуват болести като малария, лайшманиоза и др., те създават този симулатор, който напълно удовлетворява лекарите. Всичко било много лесно – нуждаели се само от компютър, интернет, и клиентски профил, с който да получат достъп до системата. След една година приложение и изключителен успех в резултатността на придобитата експертиза, авторите въвеждат повече от 22 специалности и интегрират над 200 пациенти в този нов образователен инструмент.


На какъв принцип работи симулаторът?
INMEDEA Simulator комбинира най-съвременната технология с научните принципи и учебните методи. Работейки във виртуалната болница, студентите по медицина и лекарите имат възможност да придобият медицинско знание и експертиза чрез игрови подход. За разлика от другите виртуални обучителни системи, тук акцентът не е върху усвояването на фактологията, а върху прилагането на вече придобитите знания в клиничната практика при конкретни сценарии върху реални пациентнски случаи. Разбира се, в платформата са заложени възможности за справка и експертно мнение, но това, на което се набляга, е диагностичния подход и терапевтичното направление.
Звучи отговорно и в същото време увлекателно, като игра. Такъв ли е INMEDEA симулаторът?
Да, реално това е като компютърна игра, но зад клиничните случаи стоят реални пациенти, които са изобразени в графична среда на истински клиники. Те са нарисувани, но при определени тестове ги виждаме заснети на видео как изпълняват това, което сме им препоръчали. Виждаме хората, както и техните реални резултати от кръвни изследвания, образна диагностика и всичко друго, което симптоматиката предвижда като диагностичен подход. Тогава разбираме, че това не са просто графично генерирани сценарни случаи, а реални хора, и подходът към тях не може и не бива да е като към игра.


Може ли да се влияе върху вече зададените параметри с цел да се променя диагнозата и терапевтичния план, да се разиграват други сценарии?
Не, не може. Само програмистите на платформата могат да внасят промени. Ние работим с готовите данни и с целия потенциал за диагностика и лечение, както в реалния живот. Всеки пациент в системата може да бъде подложен на всяко едно от изследванията в областта на медицинската специалност, в чието отделение се намира. И тук трябва да поясня, че в картона на пациента, освен резултатите от проведените изследвания, диагнозата и терапията, се включва и паричната стойност на всяко изследване. Калкулацията накрая също определя дали един специалист е достатъчно добре подготвен.


Ако лекарят се чувства несигурен, а не иска да прави излишни разходи по изследвания?
Има много опции – експертно мнение при самия избор на изследване, форум за обмен на знания и библиотечен модул. Мултимедийната библиотека осигурява бърз достъп до статии, речници, списания, учебни материали. Системата поддържа възможност за добавяне на специализирани курсове, по ехокардиогарфия например, на които болницата определя дата. Така че, това за медиците е един достъпен ресурс за подобряване на собствената квалификация в области, в които не се чувстват толкова добре подготвени или да тестват вече придобитите си знания.
Кой купува и използва тази платформа?
В Германия, освен от военни лекари, платформата се ползва от медицинските университети и факултети, в Сърбия също се ползва за продължаващо медицинско образование, за събиране на кредити. Всеки лекар може да си купи достъп до системата. Цената й не е водещ фактор. Важното е, че тази система учи и тества безопасно. Може да се каже, че тя предпазва евентуални лекарски грешки, чиято цена в живота е изключително висока.

Снимки: Здравен навигатор
Интервю: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече