Ваксинирането е инструмент, който ни предпазва от инфекциозни заболявания.

На IV Експертна среща по ваксинопрофилактика, състояла се на 23-24 февруари в София, участие взеха трима чужди експерти от педиатричните дружества на страните Кипър, Турция и Сърбия. Те споделиха опита на своите държави във ваксинопрофилактиката и в борбата срещу антиваксиналните течения, зачестили напоследък благодарение на широката употреба на интернет, както и текущите проблеми във ваксинирането и опасностите от възникване на епидемиологични огнища, както това с морбили.
Специално за Здравен навигатор, експертите направиха своя коментар за срещата, за ваксините и за необходимостта от тях.


Професор А. Хаджипанис, Кипърско педиатрично дружество и генерален секретар на Европейската академия по педиатрия
Мисля, че всички са съгласни, че ваксинирането е инструмент, който можем да ползваме , за да се предпазим от инфекциозни заболявания. Милиони деца, милиони хора днес са живи, заради ваксините. За нещастие, ако не ги ползваме, ще се създадат епидемиологични огнища. Сега, в Европа, има такова огнище на морбили и трябва да намерим начин да повишим диапазона на покритие за всички ваксини, специално в моята страна, но и в цяла Европа. В Кипър този диапазон е доста висок, но все пак трябва да повишим броя ваксинирани, за да сме сигурни, че покритието за всички ваксини е над 90%. Има редица мерки, които трябва да приемем, за да постигнем това. Първо, трябва да приемем здравна ?????система, за да монитираме състоянието на ваксинация при децата. В същото време такава система ти дава възможност да напомниш на родителите да дойдат и да ваксинират децата си. Това са мерки, които могат да бъдат приети не само в европейските държави. Както стана ясно днес, Турция ползва една от тези системи и има добро покритие, но за тази цел ние, всички, трябва да работим много сплотено, за да популяризираме ваксините в Европа, особено в XXIв, когато антиваксиналната пропаганда нараства и комуникацията чрез интернет е така бърза; където хората могат да общуват помежду си, да публикуват каквото си поискат и да влияят на други хора. Ако погледнете сериозните източници, ще видите, че повечето родителите са повлияни от постове в интернет и за съжаление, се вслушват в негативните послания по-лесно, отколкото в позитивните. Така че трябва да намерим начин как да стигнем до родителите и да ги накараме да повярват във ваксините.
Днес повдигнахме въпроса за задължителните ваксини, за ваксини, които трябва да преминат към задължителните. Това е сложна тема. Аз не мисля, че това ще реши проблема с ваксинирането. Аз вярвам в обучението, в образоваността: в обучението на медицинските професионалисти и образоваността на родителите, за да се убедят, че ваксините са от полза за децата, а не да ги насилваме да ги правят. Така мисля аз.


Професор Р. Богданович, Сръбско педиатрично дружество
Презентацията ми резюмира някои последни резултати върху ваксинирането в Сърбия, както и някои предизвикателства и трудности в справянето с този имунизационен процес. Сърбия се радва на много добра ваксинна профилактика над четири десетилетия, но в последните 4-5 години наблюдаваме влошаване на покритието при детското ваксиниране. Това е заради някои слабости в процесите на имунизационните системи. Ние разполагаме с достатъчно добра координация между Министерството на здравеопазването, Агенцята по лекарства, Националния институт за обществено здраве, производители и доставчици на ваксини, но имахме затруднение да придобием навреме всички ваксини за всички деца, които трябваше да ваксинираме. Тогава обществено мнение и поведение спрямо ваксините се промени в негативна посока, а и активността на антиваксиналното лоби укрепна в този период, ползвайки електронните медии и особено интернет. Също така, някои публични фигури повлияха силно върху общото нагласа на хората и определиха поведението им спрямо ваксините. В резултат на това диапазонът на покритие намаля, особено спрямо MMR ваксината срещу морбили, рубеола и заушка. На национално ниво, в последните 2 години, това прави близо 80% покриване, но този процент не е еднакъв за всички региони на страната. За жалост най-ниското ниво на покритие е в най-големите градове, напр. в Белград. Трите най-слабо покрити места са три общини в Белград, следвани от Ниш и Нови Сад. Това води до разрастване на епидемията от морбили, започнала в началото на октомври миналата година, и е текущ процес с повече от 2400 засегнати от болестта хора. За съжаление 5 от тях починаха като между тях беше дете на 2 години и медицинска сестра. Това доведе до известно повишаване на ваксинацията срещу MMR, но се смята, че има поне още 30 000 не ваксинирани деца. И въпреки повишената активност на ваксиниране на национално ниво в Сърбия, нивото на покритие в Белград и градове като Крагуевац и Ниш, е все още ниско.


Професор Е. Унувар, Турско педиатрично дружество
Моята тема е в две части. Първата част е за имунизационния календар при здрави деца. Какво правим днес в Турция за превенция на инфекциозните заболявания. Каква е имунизационната програма. Каква е разликата с Европа, с България и т.н. Втората част е за проблемите в Турция. Какви са те? Те са два типа. Единият е проблемът с бежанците. Както знаете, има конфликт извън границата на страната, особено в южната й част – Сирия, Ирак и т.н. 2.5 милиона бежанци, от които 300 000 деца живеят в Турция, а всяка година се раждат 30 000 бебета, така че какво правим с тяхната имунизационна програма? Другият проблем е отказът от ваксини и антиваксиналните кампании. Защо има отказ и каква е причината за него? От една страна, имаме семействата, които се колебаят, объркани са. Те не могат да вземат решение дали ваксините са нещо добро или не. От друга страна, имаме семейства, които са всъщност опасните. Те са категорично против. Не го дискутират. На първите можеш да обясниш, че това е нещо добро за децата им, че така ги предпазват от сериозни заболявания и в този разговор те може да променят решението си. Но при вторите нямаме шанс. Каквото и да се случва, те винаги са срещу ваксините.

Снимки: Здравен навигатор

Редактор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече