Събитието се състоя на 16-17 март във Велико Търново под егидата на Катедра „Педиатрия” към МУ-Плевен.

На 16-17 март, във Велико Търново, се състоя IV Национална конференция за педиатри, неонатолози и общопрактикуващи лекари на тема „ Социално значими заболявания в детска възраст”. Събитието бе по инициатива на Отделението по педиатрия в гр.Велико Търново под егидата на Катедра „Педиатрия” към МУ–Плевен, която чества и своя 40-ти юбилей. Домакини на срещата бяха д-р Валентин Точков - началник на педиатрията при МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" гр. В. Търново и проф. д-р Недкова - ръководител Катедра "Педиатрия" към МУ - Плевен (на малката снимка).


Проф. Недкова бе официално поздравена от педиатричното отделение на гр. В.Търново в лицето на един от организаторите на форума д-р Точков, както и от педиатричните катедри в София и Варна, в лицето на проф. Литвиненко - завеждащ на Клиниката по детска неврология към Университетската педиатрична болница и проф. Бошева - началник на Клиниката по детски и генетични болести в Университетската болница „Св. Георги" гр. Пловдив”.

проф. Недкова и проф. Литвиненко

проф. Недкова и проф. Бошева

Председателят на БПА проф. Пилософ приветства присъстващите и поздрави проф. Недкова за юбилея на Катедрата, след което изнесе бързи данни за състоянието на имунопрофилактиката у нас. Той обърна внимание и на включената наскоро от СЗО нова нозологична единица психологично разстройство, наречено „Игрово разстройство”.

проф. Пилософ

Първият ден от срещата продължи с кратък филм, посветен на историята на Катедра „Педиатрия” към МУ – Плевен. За дейността на Катедрата през годините проф. Недкова разказа пред Здравен навигатор:
Създател на катедрата е проф. Никола Мумджиев, а аз съм една от първите асистенти. В момента там работят един професор, трима доценти и осем асистенти, от които трима са гл.асистенти. През тези години са защитени 12 докторски дисертации, защитени са и две големи – за доктор на медицинските науки. Катедрата има разнообразна научна дейност, но мога да кажа, че за България сме новатори на темата Хранене – естествено хранене, кърмене, до всякакви други диетични мерки при различни хронични заболявания. Нашата Катедра е организатор в последните 16 години на 8 конференции, една от които е Първата национална конференция по кърмене. Бяхме и организатори на Национален конгрес по педиатрия с над 1000 участници през 2003г. в гр. Плевен. Другата сила на сътрудниците в Катедрата е обучението. Над 140 специалисти по педиатрия са получили специализацията си при нас за този период.


Имате кръжок по педиатрия...
Той съществува от самото създаване на Катедрата. Студенти пети курс детски болести имат възможност да бъдат запознати с интересни клинични случаи, студентите разработват научни тематики, участват в студентски научни форуми. Кръжокът ни е с големи традиции. В миналото сме правили междукръжочни срещи с други катедри по педиатрия и имаме предложение да инициираме Национална междукражочна среща с всички катедри по педиатрия в страната.

Над 50 бяха темите, презентирани на тази двудневна среща. Те обхващаха областите на респираторните заболявания, ендокринологията, сърдечносъдовите заболявания, бъбречните заболявания и някои редки болести при децата.
Очаквайте подробности по темите от конференцията, както и коментари на някои от лекторите.

Снимки: Здравен навигатор

Автор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече