Под това мото се проведе семинар за лекари и пациенти в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда на 17 март. Поводът бе Световният ден на съня.

(Участниците във форума бяха приветствани от представител на Българското дружество по неврология)

Събитието се организира под егидата на Българското дружество по неврология и Българското дружество по сомнология.

Лекции и дискусии относно здравето на съня за невролози, специалисти по вътрешни болести и общопрактикуващи лекари, както и дискусионни срещи с пациенти бяха част от програмата на свободен семинар по случай Световния ден на съня. Събитието, озаглавено „Добрият сън е постижима мечта“ се проведе на 17 март 2018 г.

Лекциите бяха ориентирани в две сесии: Нарушения на съня – първа и втора част, в които бяха засегнати най-често срещаните проблеми със съня: Обструктивна сънна апнея и свързаните с нея заболявания, Безсъние, Синдром на неспокойните крака, Рем-свързани парасомнии и др. Лектори бяха опитни специалисти по медицина на съня: проф. Иван Стайков (началник Клиника по неврология и медицина на съня в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда), д-р Анелия Симеонова, проф. Л. Хараланов, доц. К. Терзийски, доц. П. Колев. д-р П. Чипев.

Пациентите, страдащи от нарушения на съня или техни близки, включили се в събитието, имаха възможност да зададат своите въпроси в две отделни дискусии, предназначени специално за тях, и да получат консултация от специалисти по медицина на съня.

Специално участие в семинара взе чл. кор. проф. Николай Цанков, който изнесе лекция на тема: „Един лекар в Антарктида“ – за поредното негово участие в българската научна мисия на Южния полюс.

Целта на Световния ден на съня е популяризиране на важни здравословни аспекти, свързани със съня и бодърстването, спомагане на превенцията и информиране за възможностите за справяне с проблемите със съня. Отбелязва се в петъка преди пролетното равноденствие – тази година датата бе 16 март.

Медицината на съня е сравнително непопулярен раздел на медицинската наука, въпреки че нарушенията на съня са сред най-честите проблеми в съвременното ежедневие. Те са причина за влошаване на качеството на живот и са рискови фактори за развитие и на сериозни болестни състояния.

Какво повече разказаха пред Здравен навигатор едни от основните инициатори на форума:

Проф. З. Захариев, председател на Българското дружество по сомнология

Проф. Захариев, като един от основните инициатори на форума, който се проведе, кажете на какво се акцентира по време на събитието?

Целта ни е да популяризираме тази тематика пред широката публика и пред съответните институции. Т.е. – проблемите на съня и бодърстването, свързаните с тях заболявания и пр., защото България изостава доста в това отношение.

В последните години се оформи и се определи като нова дисциплина медицината на съня, която в различните страни се нарича по различен начин – сомнология, медицина на съня и бодърстването и пр. В България в това отношение изоставаме както в научен, така и в практически план.

В случая става дума за един огромен контингент от болни, които страдат, и които не са достатъчно обгрижени в нашата страна. Могат да се изтъкнат различни причини за това, но може би най-същественият факт е, че за разлика от другите европейски държави, в България не се реимбурсират от Здравната каса нито изследванията, нито лечението на тези болни. За мен това е най-съществената причина за изоставането ни в това отношение.

Проф. Ив. Стайков, началник клиника „Неврология“ в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

Проф. Стайков, бихте ли очертали по-интересните топици от събитието, на което бяхте домакин?

Международният ден на съня през тази година беше на 16 март; той обикновено се провежда в различни дни, като се чества от 10 години. И нашата задача бе да приветстваме отбелязването на Международния ден на съня с това голямо събитие, на което бяха поканени пациенти, лекари и хора, които имат някакво отношение към съня. Тук са едни от най-добрите лекари, които се занимават с медицина на съня; те са и лектори на форума. Имаше много интересни лекции за обструктивна сънна апнея, синдрома на неспокойните крака. Имаше и много любопитна лекция от чл. кор. Цанков за това как се сънува в Антарктида; споделен личен опит.

Новото е, че се опитваме да се насочим към пациентите – имаше интерактивни участия, озаглавени „Ръцете горе“. Пациентите имаха възможност да дойдат на трибуната, да задават въпроси от място, да дават мнението си, особено тези от тях, които вече се лекуват – за това какво още е необходимо да се направи за тях.

Смятам, че като първо съвместно събитие на Българското дружество по сомнология и Българско дружество по неврология, имахме принос – най-вече за пациентите.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече