Блестящи научни доклади, професионални предизвикателства, дебати и силни послания.

С това ще бъде запомнена XXI-та Национална гинекологична конференция, която Българското научно дружество по акушерство и гинекология (БДАГ) организира на 22-25 март в Боровец. На конференцията присъстваха специалисти от цялата страна. Не липсваха и чуждестранни делегати, които взеха отношение в дебатите след някои от пленарните доклади.

от ляво надясно: проф. Е. Ковачев - зам.председател на БАСРЗ и проф. Николов - председател на БДАГ

Председателят на Дружеството, проф. Николов, приветства стотиците присъстващи и прие поздрави по повод 70-годишния юбилей на БДАГ. Научната програма на конференцията беше разпределена в два дни, като докладите бяха събрани в тематични сесии, модерирани от едни от водещите професионалисти в съответните тематични области.

от ляво надясно: проф. Пехливанов, д-р Димов и доц. Славчев

Темите на конференцията бяха разнородни, целящи да обхванат широкия диапазон проблематика в областта на акушерството и гинекологията. Те включваха детско-юношеска гинекология, оперативна гинекология, онкогинекология, контрацепция и семейно планиране, урогинекология и статични аномалии, ендометриоза и гинекологична ендокринология, сексуално трансмисивни инфекции и вродени аномалии на гениталиите, остеопороза, климакс, хормонозаместителна терапия . Не липсваха и доклади, които представяха промени в световните гайдлайни при критериите и поведението при определени заболявания.


Изпълнени с висок професионализъм, докладите не оставиха аудиторията безучастна. Почти всяка представена тема предизвикваше дискусия, която онагледяваше един феномен, по право чужд сред конкурентно практикуващите професионалисти – стремеж към цялостно професионално надграждане, желание за сътрудничество в името на пациента и високи критерии за професионална и човешка етика. Провокативни, ясни и категорични, проф. Горчев и проф. С. Ковачев най-често посягаха към микрофона, а думите им оставаха да резонират дълго след приключване на дебатите.

проф. Стефан Ковачев, началник на Клиника по Обща и гинекологична онкология към ВМА, София

„За първи път толкова много презентации и доклади имаше на този конгрес. В последните 7-8 години никога не се е стигало до два почти пълни дни на презентации, без обедни почивки, без кафе-паузи,” това каза за Здравен навигатор проф. Стефан Ковачев. „Това е изключително хубаво за активността и желанието на колегите от цяла България да споделят своя опит, на много водещи фармацевтични и технологични компании да презентират най-новите видове лечения, а организаторите дори замислят в бъдеще да увеличат времетраенето на Конгреса, за да могат да бъдат включени всички презентации. Тъй като всеки от нас работи в тясно профилирана тема, много полезно е да се видят новостите и в другите области и да се обмени опит в интерес на здравето на пациентките.”

чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев, д.м.н - управител на УМБАЛ "Света Марина", Плевен

Предизвикателни за аудиторията се оказаха хирургичните сесии, при които бяха демонстрирани разнообразие от оперативни техники. Темата за роботизираната хирургия провокира пионера в областта, проф. Горчев, да припомни границите на диагностичния диапазон, индикиран за този вид високотехнологични операции, както и да апелира към далновидност и правилно стратегиране, за да могат онкоболните да запазят привилегията си да се лекуват безплатно по тази пътека.

Очаквайте подробности за сесиите и темите в тях, както и коментари от участниците. Екипът на Здравен навигатор подготвя специално електронно списание, посветено на активностите на Българското научно дружество по акушерство и гинекология (БДАГ) и Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве (БАСРЗ), което ще излезе през м. април.

Снимки: Здравен навигатор

Автор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече