Проф. Пейси и проф. Хомбург с коментари по актуални теми, касаещи фертилитета.

От 15 до 18 март в Боровец се проведе XIX Национален конгрес по стерилитет и репродуктивно здраве с международно участие. В него взеха участие изтъкнати наши и чужди специалисти от областа на АГ, асистираните репродуктивни технологии, генетиката и ембриологията. Професор Р. Хомбург - водещ международен специалист по репродуктивна медицина и асистирана репродукция изнесе лекция на тема „АРТ и религиозните вярвания”. С него лично разговаря екип на Здравен навигатор.


Професор Хомбург, доста атрактивна тема за презентация. От къде дойде идеята Ви за нея?
Основната причина да проявя интерес към тази тематика е личният ми опит на фона на липсата на познания върху религиозните вярвания и практики на много специалисти по Асистирани реподуктивни технологии (АРТ). Така че това наистина е една образователна лекция, която цели да информира хората за тези различия и надявам се, да толерира приемственост. А това за което става дума, е свързването на различните практики при юдейството, хиндуизма, исляма и католицизма, които са много различни, но имат едно общо– те всички окуражават фертилитета. Разбира се, всяка от тях има свои собствени традиции и закони. Интересното в случая е, че понеже всички АРТ процедурите са модерни, що се отнася до религиозните писания, всяка религия трябва да адаптира и създаде свои собствени закони и да ги представи на паството, за да може новите технологии да се приложат в синхрон с религиозните вярвания.
Вие сте чест гост на страната ни. Какви са наблюденията Ви спрямо развитието на професията у нас?
За мен е щастие, че съм в България за 14-15 път. Всеки един от тях е истинско удоволствие за мен, защото от една страна изградих много добри приятелства тук, от друга, за всичките тези 15 години аз виждам репродуктивната медицина у вас колко бързо се развива. Също така виждам как нивото на участниците в конгреса и качеството на техните лекции се увеличава главоломно.


Професор Алан Пейси, специалист по фертилност от университета в Шефийлд, изнесе лекция за качествените сперматозоиди и обърна сериозно внимание на мъжа, като му приписа половината отговорност за усложненията при естествено зачеване на жената в двойката.


Професор Пейси, Вашата лекция беше различна, защото говорихте за мъжкия фертилитет. Какви са основните акценти при него?
Аз съм андролог и изследвам мъжкия фертилитет. А мъжът, за жалост, често се забравя. Основният акцент за мен е, че когато оценяваме фертилността при мъжа, ние ползваме техника, разработена още пред 1951г – казваме на мъжа да произведе семенна течност за изследване, броим сперматозоидите, гледаме фертилността им – колко добри плувци са, –както и техния размер и форма. Това за клинициста е свидетелство дали този мъж има проблем, дали може да бъде използван за IUI (инсеминация) или IVF (ин витро), но не ни казва много за неговата семенна течност. Ние бихме искали да знаем коя е най-добрата семенна течност в еякулата, как да я познаем, защото ако знаем това, тогава можем да кажем колко от най-добрите сперматозоиди този мъж притежава и как можем по-добре да ги селектираме, можем ли да направим по-добро ин витро, можем ли да му дадем медикамент, с което да направим плувците му по-добри, за да няма нужда да опложда партньора си ин витро. Това е основният фокус на презентацията. Повечето от тестовете за изследване на сперматозоидите, с които днес разполагаме, ги убиват. Ако убиваш сперматозоидите, ти не можеш да ги върнеш обратно и да ги използваш, камо ли да правиш бебе с тях. Затова смятам, че трябва да създадем тест, който да не убива сперматозоидите. Както пациента в болница, които има проблем и се нуждаят от ЯМР го слагат в тази машина и после го пускат с лечение вкъщи, няма ли да е прекрасно, ако можехме да вземем сперматозоидите, да ги поставим в машина, подобна на ЯМР, да видим в какво състояние са, да направим диагноза и после да можем да ги ползваме, дали чрез IUI като инсеминираме партньора или за IVF. Трябва да променим начина, по който правим нещата. Трябва да правим по-добри, по-точни тестове, но и такива, които да не са деструктивни за спермата.


Имате ли послание към българските Ви колеги?
Да, имам! Не забравяйте мъжа! 50% от инфертилитета е причинен от мъжа, но тъй като специалистите, които се занимават с фертилитет са основно гинеколози, техен обект е жената. Нека държим мъжа като част от двойката, и ако ви се отвори възможност за някакво проучване, то не забравяйте българския мъж.

Снимки: Здравен навигатор

Редактор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече