Коментари за международното събитие от едни от водещите фигури в световната ехокардиология.

За поредна година столицата ни бе домакин на научния форум „Дни на ехокардиографията - София 2018“, който се състоя на 23 и 24 март 2018 г. под патронажа на столичния кмет г-жа Йорданка Фандъкова. На форума имаше богато международно присъствие и Здравен навигатор успя да разговаря с двама от водещите лектори на събитието за техните презентации, както и за самия форум.

проф. Парато и доц. Красимира Христова - организатор на форума

Професор Вито Маурицио Парато – ръководител на Кардиологичния оперативен комплекс в университетската болница в Модена, Италия.
Основните акценти в презентацията ми касаеха пациенти с много честа аритмия, налагаща дефибрилация. Тези пациенти в последните години нарастнаха много сред европейското население. Те са с по-висок риск от развиване на инсулт и ние трябва да идентифицираме рисковите фактори за този вид инциденти. Един такъв рисков фактор е промяната на диастолната функция при епизоди на променена фибрилация, което е и една от темите ми на този форум . Втората е за пациенти с коронарна артериална болест на сърцето. Това е също проблем с патология, която нараства много сред населението напоследък. Ние трябва да познаваме правилните инструменти, за да поставим точната диагноза преди появата на миокарден инфаркт (МИ), защото МИ е драма, може да остави белези върху миокарда и година по-късно пациентът да изпадне в сърдечна недостатъчност (СН).
Конгесът е мнго полезна среща с интересни присъстващи и много експерти. Много модерни и предизвикателни теми се представиха за диастолната функция. Българите са много опитни кадиолози и се радвам, че познавам повечето от тях.


Професор Ото Смисет – Ръководител Отдел сърдечносъдови и белодробни болести в университетската болница в Осло, Норвегия и автор на гайдлайна за диастолните дисфункции към Европейската асоциация по ехокардиография.
Това е първото ми посещение в страната и се радвам, че съм тук. Темите на лекциите ми бяха върху сърдечната недостатъчност. Това е голям проблем за много хора в България и по света. СН е два вида: увреда на помпата, когато помпата не изтласква както трябва и stiff heart (от англ. Stiff – твърд, нееластичен, скован), когато сърцето не може да се пълни както трябва. Това се нарича сърдечна недостатъчност с нормална фракция на изтласкване. Stiff heart е срещан при 50% от болните със СН. Предизвикателството тук е в лечението, защото за сега нямаме лекарства срещу него. Дори се диагностицира трудно, но вече разполагаме с нови методи и аз говоря именно за тях. Използването на ехокардиограф, ултразвук, прави възможно диагностицирането на stiff heart. Има различни начини това да се случи: чрез измерване скоростта на кръвта, която преминава през сърдечния мускул, дебелината на сърцето. Съществуват различни ехографски методи, но това е актуално едва в последните години. За това лекциите ми са посветени на това: на международните диагностични препоръки, механизмите и причините за stiff heart.
Срещата е страхотна, защото СН, както stiff heart, са много често срещани, а това едно от най-важните събития тази година на тази тема. Специалистите тук са високо компетентни, а чуждите лектори са изявени лидери в своята област.

Снимки: Здравен навигатор

Редактор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече