Повече от 100 души се включиха в XV-та Национална кръводарителска кампания в София.

(От лявно на дясно - д-р Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК, директорът на Националния център по трансфузионна хематология проф. Фани Мартинова и д-р Димитрова, БЧК)

„От една единица дарена кръв се получават четири компонента. Добре е на пациентите да се прелива само тази съставка, от която те имат нужда. По този начин, един дарител реално може да помогне на четирима души”. Това каза директорът на Националния център по трансфузионна хематология проф. Фани Мартинова при старта на Националната кампания за насърчаване на безвъзмездното и доброволно кръводаряване. Тя благодари на всички, които избраха в празничния ден – Цветница –да се включат в благородната инициатива, особено на онези, които го направиха за първи път.

В София повече от 100 реални дарители се включиха в кампанията под надслов „Запалете свещичка, дарете кръв, дарете живот сега!”, която всяка година се организира на големия християнски празник Цветница от НЦТХ и БЧК, и е с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Мобилните екипи на НЦТХ традиционно бяха разположени около големите православни храмове „Св. Неделя”, „Покров Богородичен”, „Св. Седмочисленици” и „Св. Параскева”, а доброволци от Младежкия червен кръст информираха хората за кампанията.

По последни данни, в България с 85%, трайно преобладава т.нар. родствено кръводаряване, а безвъзмездното, каквато е и целта на кампанията, заема едва 25%. Стремежът е чрез неговото популяризиране, доброволното дарителство да достигне 100% в световен мащаб, тъй като е от изключителна важност за осигуряването на достатъчни количества кръв и кръвни продукти, необходими за лечението на хиляди пациенти.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече