Европейската комисия за акредитация на продължаващо медицинско образование (EACCME) акредитира форума с 14точки.

Рекорден брой участници от България и чужбина събра IX Симпозиум “Ендоурология и минимално инвазивна хирургия”, който се проведе на 13-14 април в София. Симпозиумът е ежегодна научна проява, организирана от Военномедицинска академия (ВМА), Катедрата по Урология и Нефрология на ВМА и Българско дружество по Ендоурология и екстракорпорална литотрипсия с подкрепата на Секцията по Уролитиаза (EULIS) на Европейската Асоциация по Урология (EAU), Международния Алианс по уролитиаза (IAU), South-Eastern European Group for Urolithiasis Research (SEGUR) и Асоциация Urology in Emerging countries (U-Merge).


Научната програма акцентира върху съвременните тенденции в ендоурологията и минимално инвазивната хирургия при диагностиката и лечението на урологичните заболявания, представени чрез “State-of-the-art” лекции и дебати от водещи международни експерти, “Live surgery” сесии с демонстрация в реално време на съвременни минимално-инвазивни ендоурологични операции и “Hands-on-training” сесии, за усъвършенстване на хирургичните умения и запознаване с възможностите на съвременните ендоскопи, енергийни източници и консумативи. Участниците ще имат възможността да представят собствените си резултати в областта на ендоурологията и минимално инвазивната хирургия по време на модерираната постерна и видео сесия.

проф. И.Салтиров

Симпозиумът бе открит от основния организатор проф. И. Салтиров, Началник на Клиника по ендоурология във ВМА и началник на катедра "Урология и нефрология", следван от проф. Мутафчийски, началник на ВМА, проф. Сарика, председател на EULIS на EAU и проф. Младенов, началник на Отделението по обща урология в Александровска болница. Професор Салтиров приветства присъстващите с нескрито вълнение и изказа благодарности към всички, допринесли за високото професионално ниво на форума – участници, лектори, спонсори и към 23-мата членовете на научния комитет, представители на 9 държави, без които „...ние бихме били затворени в собствените си интереси, в собственото си ежедневие, докато те дават възможност да погледнем по-напред и далеко, към други хоризонти”.


За първи път симпозиумът е кредитиран от Европейската комисия за акредитация на продължаващо медицинско образование (EACCME) с 14точки. "Тази подкрепа за нас е изключително важна, защото ние ставаме част от едно интернационално общество, което е посветило своите усилия както професионални, така и лични, в изучаването, лечението и профилактиката на едно толкова опасно, социално-значимо заболяване, каквото е уролитиазата,” коментира проф. Салтиров.
За поредна година, през интернет сайта на симпозиума се осигури възможност за директен достъп и в реално време до конферентната зала и операционната. Така информацията става достъпна и за заинтересованите, които не са имали възможност да се регистрират за участие.

от ляво надясно: проф. Младенов, проф. Сарика и проф. Мутафчийски

Този симпозиум е „една много сериозна традиция, която вече дава своите резултати”, заяви на откриването началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски. По думите му, такива прояви изграждат добрите медицински практики в България. „И това не е самоцелно. Това е осъзната необходимост, че ние носим отговорност пред нашите пациенти, че трябва да им предоставим най-доброто, което залсужават. Отговорност и пред младите колеги, че трябва да изграждаме едно ново поколение и да се развиват най-добрите световни практики и у нас,” добави още началникът на ВМА.

от ляво надясно: проф. И. Салтиров и проф. Д. Младенов

Проф. Младенов, който е председател на Българско дружество по Ендоурология и екстракорпорална литотрипсия на на свой ред изрази необходимостта от такъв високопрофесионален форум поради необходимостта от обсъждане на „съвременните тенденции в ендоурологията, да проследим наживо мини-инвазивните техники, лечението на уролитиазата и да се докоснем до ендоскопския инструментариум".


По време на форума,"Медицинска техника инженеринг" представи свои продукти от портфолиото си в сферата на ендоурологията. Основен акцент бяха уретералните стентове за 12 месечен престой, които са два вида: Vortek®и Biosoft®. Те са с двуслойна структура като вътрешният им слой е ригиден, за лесно въвеждане по водача, а външният – мек, за комфорт на пациента.
Vortek® е е малко по- ригиден стент, а Biosoft® е по-мек стент, като тези разновидности позволяват да се отговори на индивидуалните изисквания на всеки пациент.
Тъй като силиконът е един от най-биосъвместимите материали и най-добре се приема от организма, „Медицинска техника инжинеринг” представи и силиконовия стент за 12 месечен престой, който дава много добър комфорт на пациента при продължителен престой и не позволява инкрустиране.
Те показаха ReTrace шафт за достъп в уретер на флексибилен уретерореноскоп, който е иновативен консуматив, защото позоволява работния водач да стане обезопасителен.
Ръкохватката Elefant, която също присъстваше в презентацията, е за едновременна аспирация и иргация по време на лапароскопски процедури в урологията и хирургията, и беше предложена за работа в роботизираната хирургия.
Различни видове катетри за приложение след простатектомия също бяха в акцента на урологичните консумативи: с голям балон, силиконови с хидрофилно покритие, от ригиден и от полуригиден латекс. Представи се и нитинолов екстрактор за камъни DORMIA No –Tip, който е с 4 усукани нишки и е едно добро решение за работа при екстракция на камъни от уретера.

Очаквайте интервю с проф. Сарика, председател на EULIS на EAU и проф. Гианокопулос от Департамента по урология в Democritus University of Thrace, Гърция, който разказва за усложненията при PCNL.

Снимки: Здравен навигатор
Редактор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече