Това отчете председателят на Българско урологично дружество доц. М. Георгиев.

Събитието се проведе в периода 24-26 май 2018 г. в хотел РИУ Правец.

В рамките на форума бяха демонстрирани най-новите методи за диагностика и лечение на урологични заболявания. Участниците имаха възможност да наблюдават лапароскопските и роботизирани операции в урологията със специални демонстрации на живо. По традиция, освен научни лекции, в програмата присъстваха и практически сесии, включително такива, насочени към специалистите по здравни грижи. Повече от сесията на медицинските сестри – очаквайте през следващата седмица.

Доц. М. Георгиев

Доц. Георгиев, проведохте ХII национален конгрес по урология. Бихте ли споделили впечатленията си от събитието?

Това, което е характерно за този конгрес на първо място е фактът, че имаме рекорден брой регистрирани – около 160 уролога, близо 50 медицински сестри и около 80-90 представители на индустрията. Разбира се, на всеки един конгрес се пожелава възможно по-висока посещаемост, така че ние като ръководство на Дружеството сме щастливи. Важното е, че тази посещаемост е свързана и с личното участие на повечето от уролозите, които са регистрирани; имахме около 70 резюмета и презентации, като за първи път списанието, което издаваме се състои от 120 страници, което е атестат за богатата научна програма.

Акцентите бяха рак на простатната жлеза, във всичките му аспекти – модерна диагностика, фюжън-биопсията, нещо, което е ново за нашата страна, новите методи – лапороскопски, роботизирани и пр. Новото е, че вече говорим за много фини детайли и следваме най-новите тенденции. Става въпрос за различни хирургични похвати, които подобряват онкологичния контрол на заболяването, подобряват по-бързото достигане на контрол на уринирането и др. Освен това, демонстрирахме единство по отношение на рака, заедно с нашите колеги медицински онколози, особено за рака, който е метастатичен. Добрата новина за пациентите е, че с новите схеми на лечение, рак, който е метастазирал допреди няколко години се считаше, че може да се постигне 6-12 месеца преживяемост, а в момента с новите схеми на лечение тя може да стигне 4-5 години. Има и проучвания, които търсят отговор на въпроса дали метастатичен рак е удачно да се оперира; вече се правят такива проучвания, защото досега това едва ли не беше табу. Това обаче става в комбинация, с медикаментозна терапия.

Другото, което винаги е било във фокуса на нашите конгреси са симптомите на долните пикочни пътища, които са наша ежедневна практика. Новото тук беше, че за пръв път се разгледаха проучвания, които показват в реалния живот какво се случва с лечението на тези пациенти; не само в рандомизирани проучвания. Ние се фокусирахме върху проучвания, които показват какво се случва в реалния живот и изводът е, че за наша радост и най-вече за радост на пациентите, всички резултати от рандомизираните проучвания съвпадат с тези от реалната практика.

За втора година проведохме отделна сесия, в отделна зала на специалистите по здравни грижи. Имахме нарастване на броя на участниците спрямо първата ни проява, на която имахме около 10-тина резюмета, с участници от 4 болници, докато този път всичко е по две. Те са изключително въодушевени от участието си, защото също научават някои неща от нашата работа, а отделно от наша гледна точка това представлява и едно признание за тяхната работа, защото те на практика са нашите преки помощници и е хубаво да формираме екипа.

Мисля, че принципът, който залегна в организацията на конгреса дава изключително добри плодове – всички да имат думата. Друг голям плюс е, че много млади хора излязоха да презентират, което е важно за развитието на презентационните им умения.

Набелязахме също така това какво сме постигнали досега и какви са целите ни занапред. В бъдеще ще продължим да организираме лапароскопския курс, към който има изключителен интерес. До момента сме направили 3 курса и сме обучили 37 души. Освен това, почти е преведено на български език ръководството на Европейската асоциация по урология за всички заболявания. Това е нещо изключително полезно, защото много хора знаят английски, но е плюс, че го превеждаме на български. Това бе приветствано и от ръководството на европейската асоциация.

Освен това, през есента ще проведем и уъркшоп с хирургия на живо, като топикът е рак на простата.

.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече