Проф. Переновска: „По три нови случая и една починала от рак на маточната шийка жена, дневно”.

Програмата за ротавирусни инфекции е най-младата програма в България. Това е програма, насочена към децата от 6-месечна възраст и има за цел безплатна имунизация за ротавирусните инфекции.” Това каза проф. Пенка Переновска, директор на Клиника по педиатрия на УМБАЛ „Александровска” и председател на организационния комитет на XIX Национална конференция за ОПЛ и педиатри с международно участие, състояла се на 18-20 май в к.к. Слънчев бряг. Пред засилено присъствие и интерес на участниците в конференцията проф. Переновска представи националните имунизационни програми като започна с ротавирусната ваксина, засягаща бебетата и малките деца.Национална програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити (2017-2021)

Острите диарийни заболявания в кърмаческата и ранната детска възраст са едно от най-големите предизвикателствата пред системите на обществено здравеопазване в света. Източникът на протичащите тежко диарични синдроми се дължат в голямата си част на ротавирус. Приносители на ротавирус може да са хора, предмети, а заразяването може да стане дори в болнично заведение. Заради големия брой на смъртни случаи (около половин милион) предимно в държавите с по-слаб здравен ресурс, през 2009г. СЗО постулира имунизацията срещу ротавирус да бъде включена във всички имунизационни програми. Придобитите рискови групи деца за ротавирусна инфекция са тези с ниско тегло, с приложена реанимация в периода след раждане и деца с ПИД (първичен имунен дефицит).

Данните за 2016-2017г. у нас показват сходна годишна заболеваемост с над 2000 деца с лек превес на мъжкия пол и най-силна концентрация на заболелите във възрастта до 4 години. Районите с най-висока честота на разпространение на ротавирусна инфекция са били Варна, Русе, Силистра, Ямбол и Разград, като е имало и няколко вътреболнични взрива. През 2016г. е регистриран смъртен случай на кърмаче.

В момента в програмата влизат две ваксини: моновалентна и петвалентна ваксина. И двете предотвратяват повече от 80% от тежките случаи, особено при децата до 2-годишна възраст, а през първите 2 години след ваксинацията ефикасността на ваксините е 92%. Освен намаляването на заболеваемостта и хоспитализациите, ваксините спомагат за създаването на колективен имунитет в продължение на 7 години.Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка (2017-2020)

Три нови случая и една починала жена дневно! Това е статистиката у нас във връзка с рака на маточната шийка. Според СЗО, HPV ваксината, приложена преди първата сексуална активност на индивидите, е най-голямата превенция срещу рака на маточната шийка. 30% от изследваните жени в България са положителни за HPV, като някои дори не са знаели. Ваксините срещу рак на маточната шийка не могат да заразят, нямат и лечебен ефект. Те имат единствено действие от 9 до 55-годишна възраст и изграждат 100% имунитет, а нежеланите им странични реакции са обичайните за всички останали ваксини.Нова 9-валентна HPV току-що получи разрешение от FDA. Тя е показана за активно имунизиране на деца над 9-годишна възраст за предпазване от следните HPV заболявания: премалигнени лезии и карцином, причинени от ваксиналните HPV типове и генитални брадавици от същите причинители,” заключи проф. Переновска. Двете дози се поставят с интервал 5-13 месеца една от друга.

Снимки: Здравен навигатор
Автор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече