Това предлага новият управител на НЗОК д-р Дечо Дечев.

Ако пациент от даден регион се лекува в друг, лечението му да бъде платено от РЗОК, която действа в родното място на пациента, а не от Касата, на чиято територия е съответното лечебно заведение. Това предлага новият управител на НЗОК д-р Дечо Дечев по време на последното заседание на Надзорния съвет на фонда.

„Примерно, идва пациентът от Видин в София и в момента му плаща софийската каса, а не видинската“, дава пример той.

Предложеният начин на работа не е нов за Касата. До преди няколко години именно това беше механизмът, на който се базираха плащанията. Жени Начева, която преди време оглавяваше бюджетната дирекция на фонда, припомня това на д-р Дечев. „Когато бяхме в Касата, имахме такъв принцип и увеличавахме на тримесечие на база на движението на пациентите. Отишъл от Разград в София, дава се същата сума пари в София. Имахме преди такъв принцип“, казва тя и изразява принципно съгласие този начин на разплащане да се наложи отново още от следващата година.

Д-р Дечев смята, че този принцип трябва да бъде обвързан и с поставени изисквания към директорите на РЗОК за изпълнението на бюджета им. Според него, в договорите на директорите трябва да бъде заложена и пряка връзка между изпълнението на бюджета и оставането на поста на съответния директор. „Аз исках това да ви предложа, да го поставя на обсъждане, дали в договорите с директорите на РЗОК да не се заложат конкретни параметри по перата на бюджета за даден регион, които при неспазване да бъдат основание да се предприемат кадрови промени“, обръща се той към надзорниците. Според него, ако има подобна клауза, съчетана с плащането от съответната Каса за пациент от нейната територия, това ще дисциплинира контрола. „В смисъл софийската каса ще си вземе сумата по пътеката за пациента от Видин и тогава шефът на касата във Видин ще си направи регулация как този пациент стига от Видин в София, като ги прескача“, обяснява д-р Дечев и посочва: „Когато даден регион има конкретен бюджет за дадената дейност, самият директор ще си наложи регулацията. Той ще вижда това, което виждаме и ние, сяда и реагира. Но тогава ще носи персонална отговорност“.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече