Екип от учени се опитват да обяснят защо жените страдат по-често от мигрена.

Изследване, публикувано на 14.08.2018г. разкрива потенциален механизъм който може да има отношение с мигрената и да обясни защо жените страдат от болестта по-често от мъжете. Изследването, публикувано в Frontiers в Molecular Biosciences, показва, че половите хормони влияят на клетките около тригеминалния нерв и свързаните с главата кръвоносни съдове, като естрогените (с най-високи нива в репродуктивната възраст на жените) са особено важни за сенсибилизирането на тези клетки към мигренните тригери. Тези данните са повод учените да мислят върху персонализирано лечение на мигрената.


„Ние наблюдаваме сигнификантни различия в експерименталния мигренен модел между мъжки и женски индивиди, и се опитваме да разберем молекулярните корелации, отговорни за тези различия,” обяснява професор Антонио Ферер – Монтиел от Университета „Мигел Хернандез” в Испания. „Въпреки, че това е сложен процес, ние вярваме, че модулацията на тригемино-васкуларната система чрез половите хормони играе важна роля, която не е била правилно разглеждана досега.”

Ферер-Монтиел и неговият екип преглеждат десетилетия описана литература върху половите хормони, мигренната чувствителност и клетъчните отговори към мигренни тригери, за да определят ролята на специфичните хормони. Някои (като тестостерона) изглежда предпазват от мигрена, докато други (като пролактина) сякаш влошават мигрената. Те вършат това като правят клетъчните йонни канали, контролиращи клетъчните реакции към външни стимули, повече или по-малко уязвими към мигренни тригери.

Някои хормони имат нужда от повече проучвания, за да се определи ролята им. Въпреки това, естрогенът се откроява като ключов кандидат за разбирането на мигренната поява. За първи път той е идентифициран като фактор, заради честата поява на мигрена при жени в менструация и се асоциира с някои видове мигрена, свързани с цикъла промени в хормоналните нива. Доказателството на изследователския екип допуска, че естрогена и промяната в естрогенните нива сензитизират клетките около тригеминалния нерв към стимули. По този начин мигренния пристъп се провокира по-лесно.

Превод и редакция: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече