За изписването на биологични средства и нуждата от регистър за ревматологично болните.

„Българското ревматологично дружество няма единен регистър за ревматологичните заболявания. Без него трудно се прави истинска наука.” Това каза за Здравен навигатор проф. Анастас Баталов от УМБАЛ „Свети Георги” – Пловдив, по време на Националния конгрес по ревматология, проведен т. г. в гр. Правец.


„На Конгреса имаше много интересни лекции, имаше много смислени презентации. Най-важното е всички тези лекции да се базират на строго научна основа, на базата на доказателствата.” Проф.Баталов добави, че нивото на доказателственост е много ниско, когато източник за това е индивидуалният клиничен опит на отделния лекар и посочи като резултат дефицита на сериозни изследвания и проучвания в областта поради липсата на регистър на ревматологичните заболявания, което прави събирането на данни за пациентите изключително сложно и трудоемко.

Мислите ли, че този регистър скоро ще се направи, проф. Баталов?

Задължително трябва да се направи, ако искаме да вървим в крак с европейската наука. Ще имаме научни доказателства в една или друга област какво трябва да е поведението спрямо нашите пациенти и как да се процедира не на базата на мнението на един или друг, а на базата на строги научни доказателства от клиничната практика.

При неуспешна терапия с медикаментите от първа линия, лечението на ревматологично болните трябва да продължи с биологични медикаменти. Каква е процедурата по изписването им и имат ли достъп пациентите до тях?

Това е актуален проблем с новите промени, които налага здравната каса и централизирането на изписването. Има само една комисия в България, която може да изписва начало на лечение с биологични средства и това е крайно голямо затруднение за нашите пациенти, защото се ограничава достъпа им до въпросното лечение. В цяла Европа тенденцията е към облекчаване на достъпа до лечение с биологични средства и намаляване на цената, а ние вървим в обратната посока: с налагането на тези административни мерки достъпът до биологични средства е ограничен, пациентите от цяла България са принудени да пътуват до София, за да може една комисия да им назначи биологични лекарства. Всички лекари заставаме на страната на нашите пациенти, защото достъпът до тези биологични средства трябва да бъде в тяхна полза; те трябва да бъдат максимално улеснени, тъй като са с двигателни нарушения, с трудна подвижност, а в един момент това е единственото решение за тях. Това е рестрикция към нашите пациенти по отношение на лечението с биологични средства.

Снимки: Здравен навигатор
Редактор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече