Представяме първи коментар – на инициатора на форума – д-р Ж. Стоичкова.

На първи и втори септември в Бургас се проведе ХVІІ Национална педиатрична научно-практическа конференция. Тя се организира под егидата на БПА от д-р Ж. Стоичкова и Бургаското педиатрично дружество.

В рамките на форума специалистите коментираха теми като: Диагностичен алгоритъм и поведение при дете с хепатоспленомегалия; Хепатоспленомегалии в неонаталния период; болест на Фабри; болест на Гоше; Инфекциозни заболявания с хепатоспленомегалии; Хепатоспленомегалии при инфекциозни болести в детска възраст или клиничен случай; Ехинококови кисти и др.

Какво коментира пред Здравен навигатор инициаторът на събитието д-р Ж. Стоичкова:

Д-р Стоичкова, проведе се XVII педиатрична научно-практическа конференция в Бургас. Бяха коментирани много разнообразни теми. Бихте ли разказали като организатор на изявата как подбрахте темите и лекторите?

За 17-та поредна година Бургаското педиатрично дружество е домакин на този форум. От създаването си, форумът е насочен практически и неговото основно заглавие е „От симптома към диагнозата“; това, с което лекарят се среща при първата си среща с пациента. Оттам насетне следва дълъг процес на поставяне на диагноза и подбиране на лечение.

Всяка година подбираме една тематика, срещите са интердисциплинарни, различни специалности споделят своя опит. Тази година тематиката, която избрахме са хепатоспленомегалиите. Това е не толкова често срещащо се състояние, с което пациентът би могъл да дебютира; т.е. това да бъдат неговите първи оплаквания или в процеса на самото обследване и преглед на пациента – те да бъдат открити. Органите слезка и черен дроб са доста сериозни и важни за организма и не трябва да бъдат пренебрегвани, но поради спецификата, с която сме ограничени във времето, има и епидемиологични моменти, понякога забравяме за тези два органа. Затова целта е да си припомним ние лекарите-педиатри, че задължително трябва да им обръщаме внимание.

Кои от презентациите Ви впечатлиха най-силно?

Спецификата на този форум е, че презентациите са поръчани директно от нас. Неслучайно докладите са подготвени от известни специалисти от университетските болници в страната и са подредени така, че да ни представят интердисциплинарен поглед.

В първата част на конференцията минаха състоянията в неонатологията, които са с хепатоспленомегалия, минаха вродените наследствени заболявания, инфекциозните хепатити, доста тежки заболявания от гастроентерологията, инфекциозните хепатити, хирургичният подход към заболявания с увеличен черен дроб и слезка, онкологичните заболявания. Всички тези теми са много интересни, като накрая финиширахме с терминалната чернодробна недостатъчност, погледът и проследяването на пациентите с чернодробни трансплантации, което е достижение на съвременната медицина; извършва се вече и в България, като можем да работим с такива пациенти, за което трябва да сме подготвени.

Какво бихте пожелали на Вашите колеги?

Пожелавам им да имат същия ентусиазъм, да поддържат своята квалификация на високо ниво, да проявяват интерес към всички форуми, организирани от Българската педиатрична асоциация и да можем на тези конференции да отпочиваме, да споделяме опит и да поддържаме добро ниво на квалификация, за да сме полезни на пациентите си.

.

.

.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече