Лимфомът се нарежда на пето място сред онкологичните заболявания в световен мащаб.

На 15 септември отбелязваме световния лимфомен ден.
Всяка година в България се диагностицират около 1500 души, а 90% от пациентите с рак на кръвта могат да бъдат излекувани, отбеляза председателят на Българско сдружение Лимфом - Пиринка Петрова в интервю за Здравен навигатор. По думите й 2/3 от пациентите не са запознати със заболяването, преди да бъдат диагностицирани.


Именно информираността на пациентите е една от основните задачи на сдружението, тъй като ранният стадий на откриване на заболяването е от изключително значение.
Иновативните терапии са с изключително добър и щадящ организма ефект, споделя още г-жа Петрова. Когато се налага трансплантация, е необходимо да съществува добър донорски регистър. Отвъд това, обаче, е важна психологическата подкрепа на пациентите и техните близки.

“Преди да се превърне в пациент, човекът е личност - със своите нужди, потребности, мечти, образование и когато тези хора със сходна събда се запознаят помежду си, те намират подкрепа и взаимопомощ. Цялото семейство е засегнато. Понякога близките са по-отчаяни и безпомощни от самия болен. Именно затова сме изключително благодарни на фармацевтична компания “Такеда”, с помощта на която стартираме нов проект за психологическа помощ, тъй като подобна подкрепа е от особено значение. “Разчитаме на компанията, която ни помага за организирането на срещи, които провеждаме на всеки два месеца. Проектът, по който си партнираме, залага и подобни срещи с лекари и медицински сестри, които са ангажирани с лечението на пациентите. Това е прекрасна и полезна инициатива на Българското сдружение “Лимфом” и Българското медицинско сдружение по хематология”, допълни Петрова.

Тази година 15 септември ще премине през фокуса на увереността.
“Нека видим и разберем какво ни дава увереност, за да преминем през нелекия път на заболяването и достигането до ремисия, и постигането на добро качество на живот”, апелира председателят на сдружението.

Какво още сподели Пиринка Петрова пред екипа ни, можете да видите във видеото:

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече