Акад. Миланов: „След психиатрите, очакваме специалистите по енцефалография”.


Асоциацията по клинична електромиография и евокирани потенциали проведе своя III Национален конгрес по ЕМГ, ЕП и ТМС. Събитието се състоя в гр. Стара Загора на 14-16.09.18г. с подкрепата на Софарма и Адитус. Конгресът бе открит от акад. проф. д-р Иван Миланов, д.м.н, който изнесе и пленарна лекция за F вълните. Форумът бе организиран в 3 сесии и една, посветена специално на ТМС (транскраниална магнитна стимулация). Председателят на Международната федерация по клинична неврофизиология, проф. д-р Валтер Паулус от университета Гьотинген в Германия, бе специален гост на Конгреса. Той изнесе лекция на тема: „Методи за директно взаимодействие върху мозъчната дейност”, а Здравен навигатор успя да разговаря с него и с акад. И. Миланов, който е председател и на Българската асоциация по клинична електромиография, както и на комисия за лицензиране на клинична електромиография.


От ляво надясно: Акад. Миланов и проф. Паулус

Акад. проф. д-р Иван Миланов първи въвежда метода на F вълната за оценка на мотоневронната активност, както и за ранна и прецизна диагностика на уврежданията на периферната нервна система. Въвежда първи и методиката на изследване на тригемино-цервикалния рефлекс и на F вълната от лицевите мускули, които допринасят за диференциалната диагноза на главоболието.

Академик Миланов, изнесохте пленарна лекция за F вълната. Вие имате изключителен световен принос във въвеждането на методика за оценка и изследване чрез нея. Разкажете повече за Вашата лекция.

Както казват, всеки професор си има по една любима лекция, а аз обичам да говоря за тази F вълна. Когато бях много млад лекар, трябваше да правя кандидатска дисертация и трябваше да чета. Така намерих, че тази F вълна е правена само при кучета, а не при хора и аз започнах да я правя тогава с голям мерак. Много енергия вложих, а публикациите ми в чужбина до ден-днешен продължават да се цитират многократно. Тази тема е малко като мое дете. На практика, това е едно изследване, което не стана много масово популярно, въпреки че се прави лесно и дава много лесна диагностика на коренчевите кулити – всичките тези увреждания на нерва в неговата проксимална част, както и при субклинични нарушения на мускулния тонус. А целта на лекцията ми беше да го популяризирам сред колегите. Методът е лесен за изпълнение, не е нещо трудно.Какви са впечатленията Ви от Конгреса?

Много съм доволен, защото не съм се и надявал, че ще имаме чак път трети национален конгрес, предвид това, че Дружеството не е много голямо; то е стотина души и няма как да са много повече, защото това са хората, които работят т.нар. клинична физиология. Това, което изброихме – eлектромиография (ЕМГ), евокирани потенциали (ЕП), транскраниална магнитна стимулация (ТМС) се работи от малко хора – не повече от 120 в цялата страна.

Това значи ли, че специалността не е много популярна и предпочитана?

Клиничната неврофизиология е една много хубава специалност, но е малко по-сложна в ежедневен план, защото едно изследване отнема доста време – около час. Не всеки има търпението да се занимава с това. А и заплащането няма какво да коментираме. Но аз се радвам, че в момента имаме 100-тина членове, защото когато аз започнах да се занимавам с това, имаше трима души в България, които работеха ЕМГ и още 3-4, които работеха ЕП. А сега вече правим трети национален конгрес и гледам, че хората с удоволствие стоят в залата, а лекции изнасят доста млади хора, което много ме радва. Тази година имаше представени много интересни случаи и по-базови изследвания на млади хора, което е страхотно.Какви са плановете Ви за тази нишова специалност?

По принцип планираме всяка година да имаме конгрес. Интересното е, че започват да се присъединяват към нас някои хора, които не сме планирали – психиатрите. Това е така, защото ТМС започна много да се използва от тях за лечение на депресията. Много хубав метод е това и за неврологията, и за психиатрията. До миналата година те не присъстваха при нас. Сега гледам 5-6 психиатри, което много ме радва и ще се радвам още повече, ако в някоя от следващите години се присъединят и хората, занимаващи се с електроцефалография. Те останаха сираци, защото тяхното дружество на практика се ликвидира, а не си създадоха ново. Ако пожелаят, ние с удоволствие ще ги присъединим, защото електроцефалографията е неврофизиологично изследване. То е част от всичко останало.
Трябва да знаете, че в чужбина е малко по-различно. Там един човек не работи само един метод, а, в общи линии, всички. Като попитах проф. Валтер Паулус точно с кой метод се занимава, той не можа да разбере въпроса ми. Оказа се, че той, както всички останали в чужбина, прави и електроцефалографии и електромиографии, и всичко останало. А в България един човек си хваща един метод и не си разширява диапазона на действие. От друга страна, нашите хора работят като клиницисти и допълнително работят един неврофизиологичен метод, докато в чужбина има хора, които работят само неврофизиология. У нас това го имаше някога. Но сега вече не, защото така го наложи живота.

Споменахте председателя на Международната федерация по клинична неврофизиология. Привилегия е неговото присъствие на Конгреса. Разкажете повече за участието му на форума.

Проф. Паулус на практика е най-важният в тази област, защото е президент на Международната федерация по клинична неврофизиология. Аз съм много радостен, че този човек дойде тук, защото той е голяма личност и високо признат специалист.


Проф. Валтер Паулус разговаря с екипа на Здравен навигатор, като описа лекцията си като резюме на „различните възможности да се намесиш във функцията на мозъка.” Той припомни, че мозъкът работи с електричество и всички неврони имат мембрани с определен мембранен потенциал, който можеда се манипулира с някои ограничения отвън. В резултат на това „ние да можем да приложим слаб ток, който преминава през черепа, през кожата, без никаква болка или да приложим кратка, високочестотна елекрическа активност, отново безболезнено, посредством уред с магнитна стимулация, който ще доведе електричеството вътре в черепа.”


Разкажете повече за транскраниална микрополяризация, която беше есенциална за лекцията Ви.

Транскраниалната микрополяризация (Transcranial Direct Current Stimulation (tDCS) е създадена от Алесандро Волта през 1800г., а през 1801г. вече се появява и първата книга за прилагане на галванизация върху човешкия мозък, претендирайки за някои терапевтични успехи в тези ранни години. Въпреки, че методът е много стар, през вековете той не е бил много употребяван. Една от причините е, че вече имаме повече информация, разполагаме с по-добри оценъчни методи върху ефектите. Друг ключов момент в лекцията ми беше, че сега имаме ясен поглед върху ефективността, както от продължителността на стимулацията, така и от интензитета, което старите методи няма как да ни дадат. В настоящето ние усилено работим върху подобряване на познанието и разбирането за това кои дози са най-ефикасни за постигане ефект на възбуда, вторичен резултат или инхибиторен ефект.Кои са ключовите послания към българските Ви колеги?

Ключовото послание е, че има доста евтини техники за транскраниална микрополяризация. Те са модернизирани и имат лечебен успех. Психиатрите лекуват с тази техника депресивни пациенти. Разбира се, има и други области на повлияване, като лечение на болка или за лечение на пациенти, прекарали инсулт. Макар и да не се възстановяват от уврежданията драматично, 10% подобрение повишават качеството на живот на пациентите.Снимки: Здравен навигатор
Автор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече