Учени от Клиника „Майо” разбраха кои мозъчни клетки се „зомбират”.


Зомби клетките са онези клетки, които не могат да умрат, но и не могат да изпълняват функциите на нормалната клетка. Те не могат вече да се делят, но са все още живи и метаболитно активни. Тези зомбирани, или застаряващи (senescent), клетки са замесени в редица болести, свързани с възрастта. И с новата публикация в списание Nature от 19.09.2018г, изследователите от Клиника „Майо” в САЩ разширяват този списък.

При миши модел на мозъчно заболяване, учените съобщават, че застаряващите клетки се натрупват в определени мозъчни клетки преди да се стигне до когнитивна загуба. Чрез предотвратяване на това натрупване, те успяват да намалят агрегацията на тау-протеина, невроналната смърт и загубата на паметта.

Застаряващите клетки са известни с натрупването си при напредване на възрастта и на места са свързани с болестите на стареенето, включително остеоартрит, атеросклероза и невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон,” казва проф. Дарен Бейкър, молекулярен биолог от Клиника „Майо” и главен автор на статията. „В предишни изследвания открихме, че елиминирането на застаряващите клетки от биологично остарели мишки удължава живота им в добро здраве.”

В настоящото проучване, екипът ползва модел, който имитира аспекти на болестта на Алцхаймер.


Застаряващите клетки (в зелено) не функционират вече, но предават сигнали на възпаление около себе си. Снимка: Клиника "Майо"

Ние ползвахме миши модел, който произвежда лепкави, паяжиноподобни възли от тау-протеин в невроните и са с генетични модификации, позволяващи елиминацията на застаряващите клетки,” обяснява съавторът на изследването Тейлър Бусиан (на малката снимка в ляво), студент от Висшето училище по Медицински науки на Клиника „Майо” и част от екипа на проф. Бейкър. „Когато елиминирахме застаряващите клетки, ние открихме, че болните животни запазиха способността си да формират спомени, изчезнаха белезите на възпалението, не разрвиха неврофибриларни възли и запазиха нормалния си мозъчен обем.” Учените съобщават също, че фармакологична интервенция за премахване на застаряващи клетки модулира натрупването на тау-протеини. От друга страна, екипът успява да определи специфичния вид клетки, които се превръщат в застаряващи.

В застаряващи клетки се превръщат два различни вида клетки: микроглии и астроцити. Това открихме, когато разглеждахме мозъчна тъкан под микроскоп,” казва Бусиан. „Тези клетки са важни поддръжници на невроналното здраве и сигнализация, така че има логика в това застаряващите клетки да влияят негативно върху здравето на невроните.”


проф. Дарън Бейкър

Откритието беше донякъде изненадващо,” обяснява проф. Бейкър, „защото по времето, по което започна изследването им, нямаше установена причинна връзка между застаряващите клетки и невродегенеративните заболявания.”

Нямахме представа дали застаряващите клетки активно допринасят за болестната патология в мозъка и да открием, че астроцитите и микроглиите са предразположени към застаряване, е някакси изненадващо,” допълва още биологът.

Това изследване разкрива най-добрия сценарий, при който превенцията на увредата на мозъка избягва болестното състояние. „Ясно е, че този подход не може да се приложи клинично, така че ние започваме да лекуваме животни, след като ги разболеем и работим върху нови модели за изследване на специфични молекулни промени, които се появяват при засегнатите клетки,” заключава проф. Дарън Бейкър.


Превод: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече