Изключително присъствие на млади специалисти на годишната конференция на БОТА.

Проведе се XXIII Конференция „Дни на българската ортопедия и травматология” в периода 27-29 септември 2018г в гр. Трявна. По думите на председателя на Българската ортопедична и травматологична асоциация БОТА проф. Асен Балтов, Конференцията протече изключително успешно с над 360 делегати и преобладаващо присъствие на млади специалисти в изнасянето на научните доклади. „Абсолютно всичко свързано с ортопедията и травматологията влезе в програмата,” увери професорът като уточни, че тя е била разделена на четири сесии: две ортопедия и две травматология – ендопротезиране, реконструктивна хирургия, травматология I и II част.


Проф. Асен Балтов

Интересното тази година е, че за първи път правим една научна сесия за операционните сестри ("Иновации и качество на здравните грижи в спешната травматология"), на която те ще представят свои доклади, свои виждания за взаимоотношенията между операционните екипи и докторите. Същевремено ще се обсъждат някои оперативни техники, които се извършват задължително в присъствието на операционна сестра, която е част от екипа и която никога не трябва да забравяме.” Това каза за Здравен навигатор проф. Балтов и допълни, че „това е една новост, която искаме да развием и в бъдеще и се надявам догодина на нашия конгрес да има поне две сестрински сесии с много силно тяхно участие.” А на колегите си пожела „здраве, сили и да бъдат все така инициативни, иновативни и да не спират своето развитие, защото всички знаем, че медицината е нещо, което се развива постоянно; не трябва да спираме да се интересуваме от новостите и да имаме желание да ги внедряваме в нашата практика.”

Професор Пламен Кинов, началник Клиника по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”, модерира сесията за ендопротезиране, но сподели пред медията ни впечатленията си от научните доклади и общото представяне на участниците в целия панел „Ортопедия”.

На първо място ме впечатли изключително големият интерес към събитието. Това не може да не ме радва. В първата сесия, която модерирах, имаше изключително интересни доклади в областта на ендопротезирането. Колективи от гр.Варна, от гр.Плевен, представиха изключително интересни случаи в областта на тазобедреното, колянното и раменното ендопротезиране. Искам специално да спомена доклада на колектива от гр.Плевен, изнесен от д-р Вълешков, върху решаването на изключително тежки случаи на ревизионно ендопротезиране, където беше представена дисталната фиксация на ендопротезата, бяха разгледани възможностите на метода, проблеми при оперативната интервенция и пътищата за решаване. Докладът беше представен по един модерен начин и предизвика широка дискусия. Всъщност, дискутираше се по време на цялата сесия и това беше удоволствие.


Във втората сесия (Реконструктивна хирургия), нивото също беше изключително високо, световно. Бяха представени доклади с акцент върху мекотъкънната и ендоскопската хирургия. Колектив от ВМА представи интересни случаи и техники за реконструкция на предна кръстна връзка. Впечатляващ беше и докладът на доц. Русимов и колектив, пак от същата болница, с който беше представена техника за реконструкция на ротаторния маншон при изкключително тежки увреди, които често пъти налагат ендопротезиране. С тази техника, при която се трансплантира сухожилие от бедрото, се избягва нуждата от протезиране и най-интересното е, че резултатите са изключително добри – много по-добри, отколкото при ендопротезиране. Това е един метод, който този колектив (чест им прави) въвеждат непосредствено след създателите на техниката в България. Това ни прави отново в крак със света с този иновативен метод, който ще реши голяма част от травматичните увреди при млади хора, тъй като се касае за травма, засягаща предимно активно спортуващи мъже във възрастта между 50-60 г.в. Надявам се резултатите от метода да бъдат потвърдени в практиката и от други медицински центрове, за да може да се прилага максимално широко.Искам да отбележа и докладът на д-р Валентинов и колектив от гр. Русе, чрез който представиха една интересна техника с присаждане на кост от подбедрицата за лечени на изключително тежки и проблемни случаи с незарастване след фрактури на раменната кост на мишницата. Техниката също е иновативна с изключително добри резултати при лечение на една много трудна патология, която е свързана и с доста усложнения.

Какви са най-често задаваните въпроси от младите Ви колеги?

Младите колеги имат практически въпроси. Това, което питат най-често е свързано със затруднение, което имат в практиката; как да решат определен казус; подходът към лечение на даден проблем. Тук искам да подчертая, че подходът е комплексен и доброто лечение не е само въпрос на прецизна техника, най-важното е хирургът да отчете особеностите на пациента, неговите изисквания, и това, кое е добро за него и да извърши лечението спрямо пациента, а не спрямо увредата.

Как се справиха младите Ви колеги по време на Конференцията?

Перфектно се справиха. Удоволствие е да видиш активни, търсещи колеги с широки познания, експериментиращи и въвеждащи нови методи в практиката. Нека продължават все така! Да дерзаят, защото не е лесно, но накрая удовлетворението е огромно. Хирургията до голяма степен е чиракуване. Изисква се много упоритост, много труд, но след това човек си тръгва удовлетворен и щастлив.


Снимки: Здравен навигатор
Автор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече