Проф. Постаджиян предаде щафетата на доц. Токмакова.


XVI Национален конгрес по кардиология приключи с равносметката за добре свършена работа. Богато международно присъствие, научни сесии на различни работни групи, уъркшопи, симпозиуми, презентации, номинирани лекции, дебати, практически модули, клинични случаи и постерни сесии представляваха голяма част от събитията, случващи се едновременно в шестте локации. Много специалисти бяха отличени с почетния знак на ДКБ, а на изборно събрание бе номиниран и кардиологът, който ще поеме поста след приключване мандата на новоизбрания председател доц. М.Токмакова – проф. Асен Гудев.

За Конгреса и щафетата, предадена в ръцете на доц. Токмакова, Здравен навигатор разговаря с вече бившия председател на ДКБ проф. Постаджиян:Професор Постаджиян, изключително богато събитие осъществихте. Как избрахте темите, които се представиха?

Традиционно Нациналния конгрес по кардиология е много посетено и доста интензивно събитие, защото не можем много често да правим подобни срещи. Основната ни работа е друга, а не в подготовката на научни лекции, а мисля, че веднъж на две години е период, в който се случват достатъчно новости, които да бъдат дискутирани.

Зад цялата организация на Конгреса стоят огромните усилия на целия УС, на научния секретар проф. Йотов, който формира програмата в крайния й вид, на работните групи към ДКБ. И въпреки, че Варна не е най-лесната дестинация за докарване на чуждестранни гости, успяхме да осигурим присъствието на хора на много високо ниво: новоизбрания председател на Европейското кардиологично дружество (ESC), световни експерти като проф. Грегъри Лип и лейди EUROASPIRE д-р Корнелия Коцева – хора, които присъстват на всеки световен форум и са добре посрещнати. При нас също беше човекът, който в ESC директно отговаря за нашата страна – проф. Бела Меркели. От гл.т. на чуждестранни гости, работа и посещаемост на Конгреса, би следвало да се даде една висока оценка за случилото се тези дни.

Вие какво изнесохте и как избрахте темите си?

Горе-долу изнесох всичко, което знам и разбирам. С малки изключения. Поканите дойдоха по различни линии: от работните групи, които ме включиха, като тези по ОКС, по ендоваскуларна терапия. Участвах и в два дебат-сесии: едната свързана с артериалната хипертония, а другата – с антиагрегантна терапия: значението на претретиране. Това са неща, интересни за мен в професионален аспект, и за които смятам че имам ясно изразена експертиза. А фирмените участия бяха до голяма степен свързани с медикаменти или комбинации, в които вярвам или използвам в практиката си. Смятам, че има много добри кардио-протективни медикаменти.От изнесените чужди презентации кои Ви направиха най-силно впечатление?

При цялото натоварване, за съжаление, в повечето случаи трябваше да слушам собствения си глас. Иначе фокус лекциита на проф. Колинс, на проф. Меркели и на проф. Лип бяха на едно изключително високо ниво и трябваше да бъдат чути. Разбира се, впечатли ме и една по-стратегическа, но добре изнесена и представена лекция от проф. Ахенбах за бъдещето и възможностите пред кардиологията, като специалност, която дава своя дан на обществото, спасявяйки човешки животи, а не е просто консуматор на средства, както се смята по нашите географски ширини

Доцент Мария Токмакова стъпва в длъжност председател на ДКБ. Какво ще й предадете?

Първо най-искрено й пожелавам успех. Тя е един изключително стойностен човек, с когото имах удоволствието да бъда две години в УС на ДКБ. Със сигурност ще й помагам работата по време на мандата й и съм убеден, че тя ще продължи усилията на нашето Дружество да има добро представителство на европейски форуми. Знаете, че тази година на Европейския кардиологичен конгрес имахме няколко сесии, което е съществен пробив от моята „камбанария”. Смятам, че направихме добри неща, свързани със събирането на база данни, които биха могли да бъдат осмислени и обсъждани; направихме добри неща, свързани с превод и ръководни правила; публикувахме книга, свързана с ехокардиографията и съвременния й прочит. Мисля добрите неща, които направихме, остават в смислени ръце, каквито са на Мария и наистина най-искрено й желая успех. И тя го знае.

Снимки: Здравен навигатор
Редактор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече