Първи коментари от новия председател на ДКБ, доц. Мария Токмакова.

След провело се Общо събрание на Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) в рамките на XVI Национален конгрес по кардиология, доц. д-р Мария Токмакова, началник отделение към Кардиологична клиника, УМБАЛ „Свети Георги” - Пловдив, стъпи в длъжност председател на ДКБ.
За председателските отговорности и планове, за изминалия конгрес и за мястото на българската кардиология в света, Здравен навигатор разговаря с новия председател на съсловната организация.Председателският пост

Много съм развълнувана, а чувството ми е смесица от отговорност и амбиция, защото поемам едно дружество, което е много добре подредено. Хората преди мен са поставили много стабилни основи и летвата е вдигната високо. В момента имам много идеи и проекти, и бих желала поне една част от тях да реализираме в рамките на този двугодишен мандат. Ще разчитам много и на новия УС на ДКБ, който е съставен от забележителни личности със собствено, специално отношение към Дружеството. С тяхна помощ искам още да повишим авторитета и нивото на организацията.

Конгресът

Програмата беше наистина много амбициозна. Трябва да отчетем заслугата на научния секретар на ДКБ проф. Йото Йотов, на вече бившия председател на Дружеството проф. Арман Постаджиян и разбира се, и на останалите членове на УС на ДКБ. Програмата беше много интересна, разпределена по различните тематични сесии, фокус лекции. Изключителен беше подборът на лектори, теми и формати. Смятам, че видяхме всички. Видяхме експертите и ги чухме. Чухме и младите хора. Имаше изключително стойностни и интересни сесии, в които основни действащи лица бяха младите кардиолози-специализанти, представяйки провокативни случаи, а дискусиите бяха изключително ценни. За първи път предоставихме възможност на всички членове и участници в Конгреса да гледат на запис всички сесии, тъй като те се случваха в шест зали едновременно.

Българската кардиология и света

Всичко зависи от човешкия ресурс и школата, каквато у нас има. Слабостите ги свързваме с проблемите в настоящата система за специализации – нещо, върху което Дружеството работи от години и се старае да повлияе институциите, които взимат решения. Става дума за четиригодишната програма за специализация по кардиология, която ние считаме, че не отговаря на съвременните изисквания. Тя реално лишава специализиращите кардиология от възможността да получат минималното обучение по вътрешни болести, което е задължително, предвид профила на нашите пациенти и множеството коморбидности. Европейската програма за специализация е също 6 години: 2 години вътрешни болести + 4 години кардиология. Да не говорим, че има и 8-годишни програми, включващи и тесни подспециалности като интервенционална кардиология, електрофизиология и др., но те са по желание. Ние ще се борим поне за връщане на двете години вътрешни болести, защото смятаме, че това ощетява нашите бъдещи специалисти по кардиология и ще рефлектира върху качеството на грижите в бъдеще време. Тази идея е поне на 5 години, но досега не сме успяли да повлияем институциите, от които това зависи. Търпи критика и системата за зачисляване за специализация по кардиология, която естествено е рестриктивна, защото финансирането на тези специализанти е оставено в ръцете на самата болница.

Не е лесно да бъдеш кардиолог в нашата държава. Има много затруднения, свързани с начина, по който е структурирана здравна система, с начина, по който имаме възможност да оказваме здравни грижи. Бихме искали да имаме по-големи възможности, но се налага да оцеляваме в настоящите условия. Иначе смятам, че нивото ни е добро. Тази година имахме възможност да го покажем на Европейския конгрес по кардиология в Мюнхен. За първи път имаше изцяло българска научна сесия, модерирана от европейци и оценена изключително високо. Трябва да ви кажа, че залата беше препълнена; имаше дори правостоящи. Получи се невероятна дискусия. Български отбор участва и в състезания с други държави и спечели награди. Имаше участия с постери, самостоятелни разработки. В тази връзка пожелавам на българската кардиология да има повече разпознаваемост и участия на международни форуми, което означава, че трябва да има повече истинска наука от запалени млади хора в България. Естествено, за това трябват и финанси, и една от идеите, върху които ще се опитам да работя, е учредяването на грантове за оригинални научни разработки, с които Дружеството да се опита да помогне оригинални идеи на наши, млади учени. Така ще се отворим повече към света. А на българските кардиолози пожелавам да обичат професията като цяло, защото за да си лекар, трябва да имаш огромно сърце за това и нагласа.

Снимки: Здравен навигатор
Редактор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече