Това информира управителят на фонда д-р Дечо Дечев.

Критериите на НЗОК за отпускане на медикаменти за 8 диагнози, лекувани с биологични медикаменти, се променят. Става въпрос за диагнозите – умерен до тежък активен серопозитивен ревматоиден артрит, активен ювенилен артрит, активен и прогресиращ псориатичен артрит и тежък активен анкилозиращ спондилит; тежък псориазис; активна болест на Крон и Улцерозен колит, както и болест на Фабри.

За тях от следващата седмица влизат в сила нови критерии за изписване на медикаменти. Решението за това е взето на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК от 27 септември.

Едновременно с премахването на Постоянния експертен съвет, се въвежда и критерият за разходоефективна терапия, с който трябва да се съобразяват съответните комисии по места, които отпускат терапията на пациентите с тези заболявания.

„Имаш избор между терапии, които почват от 2000 лева и приключват до 10 000 лева и всичките имат едни и същи показания. Регионалната комисия ще трябва да избере тези, които влизат в сумата, която е определила Касата, която покрива напълно лечението“, обяснява идеята управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев (на снимката) по време на заседанието.

По думите му, Касата определя параметрите на база курса на лечението за одобрените към тази терапия.

„Уведомени са компаниите. Казали сме каква е сумата, даден им е срок, в който дали чрез отстъпки, дали чрез понижаване на цена, която компания иска да влезе в тази сума, уведомяват се регионалните комисии за продуктите, които влизат в определената сума и между тях дадената комисия за новорегистрирани болни“, информира управителят на НЗОК и посочва, че единственият критерий, който се променя, е комисиите да избират между терапиите, които влизат в референтната за дадената диагноза сума.

„Пак повтарям, всичките продукти са с едни и същи показания и противопоказания. Т.е. няма как някой да ти оспорва, аз съм преценил, че искам другия продукт, но няма кой да ти докаже, че след като е новорегистриран пациентът, че тази терапия, която влиза в тази сума, не му влияе или му влияе“, коментира той.

От думите му става ясно още, че ако след изтичането на шестте месеца, за които важи протоколът за дадена диагноза, пациентът не е добре повлиян, терапията му може да се смени.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече