Това отбеляза проф. Димитър Стойков, който бе избран за следващ председател на БХД.

XVI Национален конгрес по хирургия с международно участие се проведе от 4 до 7 oктомври 2018 г., в к.к. „Златни пясъци“, както вече ви съобщихме.

На форума Българско хирургическо дружество (БХД) вече бе официално оглавено от проф. Бойко Коруков, изп.-директор на УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“, а на Общото събрание на организацията за бъдещ председател бе избран проф. Димитър Стойков, зам.-ректор по университетско-болнична координация в МУ-Плевен, бивш кмет на Плевен.

Какво сподели пред нас следващият председател на БХД – проф. Димитър Стойков:

Проф. Стойков, на конгреса на БХД бяхте избран за следващия председател на организацията. В тази връзка, какво предстои и какво бихте искали да кажете на Вашите колеги?

На първо място искам да благодаря на колегите за доверието, защото този избор за мен е по-скоро отговорност. Естествено, че е въпрос на чест, но и голяма отговорност. Освен това, приемам го и като признание към всички колеги от Плевен, към цялостната плевенска хирургия и към Медицинския университет в града и ръководството му, тъй като една от номинациите ми беше от МУ-Плевен. Всичко това задължава много.

Чака ни трудна работа, защото времената са много сложни. Това обсъждахме и на конгреса. Хирурзите намаляват, привлекателността към професията – също. При така създадената обстановка много от хирурзите предпочитат вече да избягват тежките операции, или рисковите интервенции; някъде проблемът опира и до условия, до кадри и т.н., така че това е един от сериозните проблеми, с които и сегашното ръководство – проф. Бойко Коруков, се е ангажирал. Най-вероятно този въпрос ще бъде продължен и след две години.

Неслучайно, отсега обсъждахме следващата конференция в Плевен – не само като тематика, а и като въпроси за професионалната организация. В момента имаме нужда от професионална защита; имаме нужда от хора, които да се грижат за интересите на хирурзите на много места. Освен това, моето мнение е, че въпреки намаляващия брой на хирурзите в България, ние през една подходяща структура, здрава организация и здрави регионални ръководства, можем да укрепим съсловния съюз и Българското хирургично дружество. Оттам вече ще можем да подпомогнем най-вече и хирурзите в малките болници, които имат сериозни проблеми.

Така че, на колегите искам преди всичко да пожелая да са здрави, да са уверени в бъдещето, а на младите хора искам да кажа, че хирургията е предизвикателство, хирургията е възможност за реализация; да получиш удовлетворение, тя дава изключително големи възможности за развитие, така че каня младите колеги при нас, а ние ще се постараем да ги обучим, да им създадем условия да овладеят новите методики.

Снимка: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече