БДЕ с кампания за профилактика на бременни срещу тиреоидни заболявания.


„Нашата професия е такава, че трябва да учиш цял живот. Спреш ли да учиш, трябва да я напуснеш.” С тези думи председателят на БДЕ проф. д-р Анна-Мария Борисова откри официално XI Национален конгрес по ендокринология. Тя приветства близо 500 ендокринолози от цялата страна, които изслушаха 111 лекции, доклади и устни постери. Мащабният форум се проведе от 11 до 13 октомври в гр.Пловдив и засегна темите: щитовидна жлеза; хипофиза-надбъбрек; метаболитен синдром; кости и минерален обмен; диабет; диабет, затлъстяване; редки заболявания - кости, тиреоидея; редки заболявания - хипофиза, надбъбрек; бременност - диабет и тироидни заболявания. На конгреса присъстваха и медицински кадри от други специалности: диетолози, интернисти, кардиолози и др., както и чужди лектори. Ще следват подробни материали за отделни сесии, симпозиуми и лекции.


На 16.10 се отбелязват 60г. от използването на йодирана сол в България за профилактика на гушавостта. В тази връзка БДЕ провежда кампания за изследване TSH на бременните жени с рискови фактори за тиреоидни заболявания. Попитана защо, проф. Борисова отговаря: „За да се осигури интелектуалния потенциал на нацията; за да се раждат умни и здрави деца.”


Екипът на Здравен навигатор ще представи и фирмените симпозиуми на фармацевтични компании Sandoz, Novo Nordisk, Merck, Servier и Boehringer .


Снимки: Здравен навигатор
Автор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече