European Journal of Radiology учи наши радиолози в писане на научни статии.

На 19 и 20-ти октомври 2018г. в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда се състоя събитие на тема „Как да пишем статия: редакционния опит” (How to Write an Article: The Editors’ Experience). Конференцията се организира от Radiology Together с подкрепата на Българското дружество по кардиоторакална рентгенология.

Събитието е насочено към специализанти и млади лекари, като целта е да сe усъвършенстват способностите им за създаване на научна работа в областта на медицината, включително абстракти, статии и проучвания.Програмата включи лекции и уъркшопи, ръководени от представители на редакторския борд на престижното международно списание European Journal of Radiology. Темите засегнаха: клиничните проучвания; намирането, четенето и разбирането на специализирана медицинска литература; планиране на дизайна на медицинскo изследване; биостатистиката и др.


Проф. Галина Кирова е основател на Българското дружество по кардиоторакална рентгенология, Началник Клиника по Образна диагностика в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда и основен двигател на събитието в инициативата Radiology Together (Да работим заедно), която обединява млади специализанти и лекари в темите, засягащи образната диагностика.

Проф. Кирова, какъв бе акцента събитието?

Тази година решихме да се ориентираме към една по-нетрадиционна тема, която е реална част от медицината, без да е медицина сама по себе си – критично мислене, критично четене и умение за писане и рецензия на написаното. Фокусът е върху методологията за правене и интерпретиране на наука.

Прави впечатление засиленото присъствие на чужди лектори...

Това беше една стара моя мечта – да направя такова събитие, защото установявам, че цялото наше поколение (не само в медицината) или не сме компетентни, или сами сме достигнали до знанията си в процеса на раобта. Това не е добър начин да учиш, когато това знание е достигнато от други и е достъпно. Затова решихме да се ориентираме към тази тема – методология в правенето на наука. Оказа се трудно, защото много хора правят наука, но малко професионални лектори обучават как се прави. Тук ръка подадоха редакторския екип на списание European Journal of Radiology и по-специално от зам. ред. Розмари Влегентхарт, с която се познаваме. Разбира се, покрай тях и покрай темите, които представихме, намерихме и други чужди лектори и няколко български, които са на изключително високо ниво. На всеки от лекторите дадохме достатъчно време, за да може да се получи интерактивна дискусия и да покажеме на младежите, че тяхното мнение е важно и да разширят хоризонта си.


Д-р Радева е ретнгенолог и председател на Radiology Together. Тя бе модератор на сесията на проф. Влегентхарт и изнесе заключителната реч на събитието. За Здравен навигатор д-р Радева даде повече подробности относно програмата и инициативата Radiology Together.

Организацията Radiology Together започна преди 3 години от специализанти първа и втора година, които искаха взаимно да си помагат и обучават на различни теми, като всеки прави презентация пред останалите, а след това се се прави дискусия и се засягат актуални теми, които ни съпътстват в ежедневната практика.Настоящето събитие е по-различно от обичайните прояви на Radiology Together. Кое е това, което Ви накара да го инициирате?

Да, събитието е посветено на стъпките, необходими за писане на научна статия, която да бъде публикувана в журнал с висок impact factor. За съжаление, в обучението ни много малко са застъпени клиничните проучвания – как се изграждат, какво представляват... и в тази връзка лекцията на д-р Борисов за клиничните изпитвания беше изключително интересна. С проф. Робърт Грънкранц и професор Карло Каталано се виждаме почти всяка година на Конгреса по радиология. Те са много открити с младите и се интересуват от проблемите на всяка европейска асоциация на специализанти. В програмата е заложено писане на статия, етика в писането на статия, конфликти на интереси, как се прави научно съобщение и др. Трима от лекторите са от European journal of radiology, който е с голям impact factor, а от България много рядко се публикува там. Те разказват за това кога и защо връщат статия за преработка, кога приемат една статия и кога я отхвърлят изцяло.


Проф. Карло Каталано, председател на Образователната комисия на ESR

Дойдох тук от името на Европейското дружество по радиология ESR като председател на образователната комисия на ESR. Причината да съм тук е, че ESR е най-голямото радиологично дружество в света с повече от 18000 членове, и е особено заинтересовано и посветено в развиването на радиологията чрез обучение на млади студенти по медицина и млади радиолози. Тази инициатива отговаря на тези критерии и България е от малкото страни, които проявяват такъв специализиран интерес.


Щанд на фармацевтична компания BRACCO, участник в събитието

Снимки: Здравен навигатор
Редактор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече