Симпозиум по АРТ, бременност и раждане се състоя в София.

XII Софийски симпозиум по репродуктивна медицина с международно участие на тема „АРТ, бременност, раждане” се състоя на 2 и 3 ноември в София. Събитието, организирано от Институт по репродуктивно здраве и Медицински комплекс „Д-р Щерев” събра над 340 делегати, които изслушаха 28 лекции в 5 научни сесии. Международното участие бе представено от 12 изявени специалисти, които изнесоха лекции по теми, касаещи техни разработки и проучвания. Сесиите бяха: Асистирани репродуктивни технологии, Ембриолоия, Лапароскопска хирургия в репродуктивната медицина, Бременност и фетална медицина; както и модул за акушерки: Ролята на акушерката в съвременните АГ и неонатологични грижи. След предварително попълнена анкетна карта, касаеща лекциите на Симпозиума, се състоя жребий, който избра 3-ма студенти. Младите кандидат-специалисти получиха стипендии в общ размер от 1000 лв: една от 500 лв и две от 250 лв.Проф. д-р Атанас Щерев, консултант по репродуктивна медицина, откри официално Симпозиума и изнесе първата пленарна лекция на тема „Видове пол и сексуална ориентация”, а заедно с председателя на Института по репродуктивно здраве проф. Станимир Кюркчиев, модерираха първата научна сесия за АРТ. Здравен навигатор разговаря с проф. Щерев за Симпозиума и за твърде чувствителната тема, касаеща пол и сексуална ориентация:На всеки симпозиум каним изявени чужди лектори, като по този начин смятам, че помагаме на българските лекари и специализанти да не ходят в чужбина, а тук да се запознаят лично с водещите лектори в областта. За пореден път тук са проф. Рой Хомбург, (консултант по репродуктивна медицина в Университетска болница „Хомъртън”, Лондон и Болница за женско здраве, Ливърпул, Великобритания - Бел.а.), проф. Раул Олвието (Ръководител на Камарата Тарнесби-Тарновски за регулации по семейно планиране и фертилитет, МФ, Университета Саклър, Тел Авив, Израел. Очаквайте позицията му по темата за предимплантационния генетичен скрининг PGS – бел.а.), проф. Пиер Вандерзвалмен – един световно известен ембриолог (научен координатор, Инвитро център „проф. Зек”, Австрия, Инвитро институт CHIREC, Белгия).


От ляво надясно: проф. Р.Орвието, проф. Р. Хомбург, проф. Томас Д'Хуге и проф. А. Ватрело, ръководител, Център за изследване на стерилитета, Лион, Франция. На втори ред: проф. А. Романо.

Проф. Щерев, за кого е предназначена конференцията?

Конференцията е предназначена за специалисти преди всичко, но винаги даваме възможност и стимул на студенти и специализанти, защото младите хора са тези, които трябва да се закърмят с това да се занимават с наука, защото днес медицината е учене... и то цял живот. Не може да не четеш!

Има ли тема в тази конференция, която Вас лично Ви впечатли с иновативността си или с научния си подход?

Да, при това няколко! Проф. Хомбург поднесе една хипотеза за развитието на Синдромът на поликистозните яйчници (СПЯ), която беше много интересна. Той направи съобщение за ролята на андрогените към СПЯ. (Очаквайте подробен материал за лекцията на проф. Хомбург – бел.а.) Лекцията на биолога проф. Андреа Романо от МУ в Маастрихт, Холандия, също беше изключителна. Той говори за един нов АГ клон. В ендокринологията говорим за ендокринно въздействие, когато един хормон, вещество или продукт, се отделят от клетките, минат през кръвта, кръвното русло, отидат до други клетки и там окажат своето специфично въздействие. Но има паракринно, интракринно и автокринно въздействие. Той говори за интракринологията и тя заслужава много внимание, защото се влиза в дълбочина; във физиологията и патологията на специфичната клетка. (Повече за лекцията на проф. Романо за интракринната перспектива при естрогените в ендометриалната патофизиология, очаквайте скоро – Бел.а.)

Във връзка с тази лекция се сещам за нещо важно: прави ми впечатление, че в нашите университети продължава да су изучава това, което аз съм изучавал преди повече от 50 години – органна патология. В САЩ например, в учебниците отпреди 25 години, които съм разглеждал, всичко се изучава на клетъчно ниво и се говори за заболяване на клетка, на ензим, пептид, ген, рецептор... и всяко заболяване се интерпретира по този начин. Според мен, ние сме много далеч от този тип медицина.


Вие представихте темата за пола и сексуалната ориентация, чиито научни аргументи бяха изслушани с особен интерес. Изкушен ли бяхте от джендър теорията, която напоследък стана изключително популярна покрай Истанбулската конвенция?

Вижте, Джудит Бътлър, създателката на джендър-идеологията, е един много умен човек, който разбива едни разбирания на съвременния свят: това, че има мъжко-женско начало. Ние разбираме, че може да има разновидности, отклонения, че може да се спори кое е норма и кое – не е, но трети пол няма! Има най-различни отклонения на мъжкия и женския пол.

Ясно е, че дори медицински измененията в структурата и функцията на половите органи не детерминира сексуалното поведение...

Разбира се! Психиката на човека, управлението на неговата памет, емоции, чувства, са нещо много сложно и много трудно се поддават на анализ. Говорим за спекулации в мотивите на едно поведение. Същото е за сексуалната ориентация: как да се обясни научно и с формули защо един човек ви привлича, а друг – не.

Вие се опитахте да го разгледате през феромоните и тяхното влияние...

Да, но това е само една от страните. В човешкото поведение нещата се преплитат като социални елементи, като стереотипи, които се налагат в живота и др., и от там е много сложно да кажем как се оформя поведението на една личност, как се оформя неговата сексуална ориентация. Психическият пол, което зная със сигурност от литературата и от клиниката, е последният вид пол, който се оформя под влияние на много фактори, вкл. и епигенетични, касаещи възпитание, среда, подражание, и мн.др. Така че всичко е комплексно, а не еднозначно.

Снимки: Здравен навигатор
Автор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече