Повече по темата – в специализираното ни издание „Здравен Навигатор-Педиатрия“.

IX Национален симпозиум на тема „Възпалителни заболявания на бронхобелодробната система в детската възраст“, се състоя на 10 и 11 ноември в София. Организатор на събитието бе Българска Асоциация Детска Пневмология, с председател проф. д-р Петко Минчев.

Събитието бе разделено на седем заседания, в които се дискутираха различните аспекти и терапевтични решения на множество заболявания на дихателната система в детската възраст. Форумът бе ориентиран към педиатри, детски пневмолози, инфекционисти, интернисти, ОПЛ и всички, които имат интерес и опит в диагностиката и лечението на възпалителни заболявания на бронхо-белодробната система при децата.

„Спряхме се на тази тематика, поради факта, че през последните години тя е доста актуална. Изключително важно обстоятелство е също така възможността за бърз пренос на инфекция от единия край на земята до другия й край, за броени часове. Много тревожен факт е, че през последните години се стигна до резистентност и полирезистентност на бактериални щамове, наред с множество инфекциозни заболявания и миграционни вълни във всички географски посоки“. Това отбеляза при откриването на форума проф. Минчев.

Сред темите, които се обсъждаха бяха: Епидемиология на заболяванията на дихателната система при децата в България за периода 2013-2017 г.; Диагностични възможности на VATS в детската гръдна хирургия; Ангиографски методи в детската пневмология; Мониторинг на резистентността на микробиологичната флора в интензивни педиатрични отделения- гаранция за успех в лечението на тежките инфекции; Респираторни вируси в етиологията на белодробни заболявания в детска възраст; Биологични маркери при алергично възпаление на бронхо-белодробната система; Криптококоза - практически аспекти и др.

Сравнителният анализ на демографските данни по отношение на заболеваемостта показва динамични взаимоотношения. За 5-годишен период от време детското население в страната се увеличава с 14 038 деца. Основните нозологични единици на заболяванията на долните дихателни пътища се движи между 52,48% от всички белодробни заболявания, като ситуацията при долните дихателни пътища е по-лоша спрямо горните дихателни пътища, отбелязаха още експертите в рамките на форума.

Всичко за събитието, както и интервюта с някои от специалистите – ще може да прочетете в специализираното ни издание „Здравен Навигатор-Педиатрия“.

.

.

.

.

.

.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече