Тя трябва да се започне рано, за да се постигне много.

На провелия се преди дни VII Национален конгрес по алергология с международно участие Здравен навигатор се срещна с проф. д-р Ulrich Wahn, специалист по педиатрия, алергология и пневмология, който беше специален гост на събитието.

Проф. Wahn изнесе ключова презентация на тема: „Множествена заболяемост от астма и ринит: от епидемиологичните данни до молекулярните характеристики”, подкрепена от фармацевтична фирма Ewopharma, официален представител на компанията Stallergenes Greer, Франция. Проф. Wahn е президент на Европейската академия по алергична и клинична имунология (EAACI) от 2003 г. до 2005 г. и до 2017г. е главен редактор на списание „Pediatric Allergy and Immunology”. Изследователските му интереси включват епидемиология на астма, предиктивни фактори и превенция на алергията. Има публикувани над 450 статии и е главен редактор и автор на повече от 30 медицински издания в областта на педаитричната алергология и пулмология.

Научната ми кариера премина под знака на клиничните изпитвания, насочени към алергенната имунотерапия при деца и подрастващи. Въпреки, че тези изпитвания са от изключителна необходимост за регистрирането на новите лекарства, те имат и своите ограничения. Това, което ни вълнуваше, бе как резултатът от клиничните проучвания върху изграждането на имунотерапевтична програма ще се отнася към условията на реалния живот на пациентите.

В изложението си представих данни от националния лекарствен пазар в Германия и Франция.

И в двете страни съществува и продължава да се поддържа огромна бази данни на всички лекари, работещи с лекарствени средства. Тези данни имат своя собствена стойност като не заместват клиничните изследвания, но спомагат за допълване на наличната информация за консумираните медикаменти по заболявания и свързаните с това изразходвани финансови средства.

Изучавайки това море от данни (говорим за над 50 000 пациента!) е интересно да забележиш очевидни неща с ясни сигнали, а именно, че необходимостта от прием на симптоматични лекарства след започване на алергенна имунотерапия е драматично намалена!

Това не са само статистически цифри за двете европейски страни, но и е свързано със сериозни финансови икономии. От тези данни един здравен икономист ще изчисли, че колкото повече време минава след проведен курс на алергенна имунотерапия, толкова повече средства се спестяват. Така че имунотерапията наистина е модификатор на болестта (при алергичен ринит и поленова астма) и ефектът от нея е дълготраен.

Ако трябва да обобщим, имунотерапията е единственият начин да се промени дългосрочния резултат на заболяването, да се намали нуждата от прием на симптоматични лекарства и да се повиши качеството на живот на астматиците и пациентите със сезонен и целогодишен алергичен ринит. Алергенната имунотерапия трябва да се започне колкото се може по-рано, за да може ефектът да бъде максимално отчетлив и продължителен.

Снимки: Здравен навигатор
Редактор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече