Храните, които приемаме, са в тясна връзка с патогенезата на някои автоимунни заболявания.

Днес, 11.01.2019г., в аулата на УМБАЛ „Св.Иван Рилски” се проведе дискусия на тема „Автоимунитет и хранителен интолеранс”, инициирана от Лаборатория по клинична имунология (ЛКИ) под ръководството на проф. д-р Доброслав Кюркчиев. От началото на годината ЛКИ провежда тест за хранителен интолеранс, който изследва IgG антитела към 108 вида храни. Данни показват, че съобразеният с резултатите от теста хранителен режим подобрява клиничните резултати от конвенционалната терапия на автоимунните заболявания. От друга страна тестът помага в диагностичен план на специалистите в областта на ревматологията и гастроентерологията.


От дясно наляво: проф. д-р Д. Кюркчиев и гл.ас. д-р Е. Иванова-Тодорова

Събитието събра клиницисти, лабораторни лекари и пациенти, и даде възможност за широка дискусия на актуалните и малко експлоатирани в клинично отношение теми за пропускливост на червата, синдром на раздразненото черво и хранителен интолеранс.


Д-р Е. Рослер (в центъра) и специалисти от ЛКИ

Гост-лектор бе д-р Едуард Рослер, собственик на една от големите лаборатории в Германия и Европа, специализирана в изследване на микробиом, патогенна чревна флора и други показатели, свързани с възпаление в червата. Той изнесе лекция на тема „Автоимунитет и пропускливи черва. Синдром на раздразненото черво – наистина ли съществува?”. Интервю с д-р Рослер очаквайте скоро.Лекцията на немския специалист бе последвана от лекция на гл. ас. д-р Екатерина Иванова – Тодорова, специалист по клинична имунология в ЛКИ на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ на тема: „Интолеранс към храни при пациенти с автоимунни заболявания”, която Здравен навигатор ще отрази подробно.

Снимки: Здравен навигатор
Автор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече