Проф. Геренова: "TSH до 2,5mU/I при жените, които искат да забременеят"

Проф. Жулиета Геренова е началник Клиника по Ендокринология на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович”, Стара Загора и на XI Национален конгрес по ендокринология, състоял се октомври м.г. тя, заедно с проф. Русанка Ковачева от УМБАЛ „Майчин дом” и проф. Кирил Христозов от МБАЛ „Света Марина” Варна, модерира сесия „Щитовидна жлеза – съвременни аспекти на диагностиката и лечението”. По време на сесията се обсъдиха теми, касаещи тиреотоксикоза, тиреоид-асоциирана офталмопатия, тиреотропин-рецепторни антитела, тиреоидит на Хашимото. Това са и темите, по които Здравен навигатор разговаря с проф. Геренова:


От ляво надясно: проф. Ковачева, проф. Христозов и проф. Геренова

Обратна връзка

Между TSH и тиреоидните хормони има обратна връзка – това е една от основните връзки в ендокринологията. Периферните хормони на щитовидната жлеза (изследваните в днешно време свободен T3 и свободен Т4) действат на принципа на късата и дългата обратна връзка, съответно на нивото на TSH от хипофизата и на TRH от хипоталамуса. Но тъй като TRH е труден за изследване, изследват се TSH като критерий за устойчивост на тази обратна връзка. От друга страна периферните хормони, в немалко случаи, могат да се влияят от външни и специфични за индивида фактори – лекарства, други заболявания.

Трябва ли при високо TSH, нивото на свободен Т4 да е ниско?

Има всякакви вариации. При високо TSH от хипофизата може да има т.нар. тиреотропин секретиращ аденом, но това е казуистика: в света има описани много редки случаи. Тогава се наблюдават високи нива TSH и клиника на тиреотоксикоза. Основните заболявания са свързани с повишена продукция от щитовидната жлеза, характеризираща се с високи периферни хормони и нисък TSH – хипертиреоидизъм и хипотиреоидизмът, с най-честата си форма – автоимунния хипертиреоидизъм, който се характеризира с различни фази: в малък процент (5%) може да има хипертиероидна форма и към 40-50% може да бъде открита еутиреоидна фаза, в която пациентът е в нормалната към горна граница на TSH, но с проблеми в структурата на жлезата, с проблеми в антителата, с нарушения в антиоксидантната защита, и на практика да не се чувства добре.

Стойностите на антителата имат ли значение за хода на терапията при хипотиероидизъм?

Не. Те са маркер на заболяването. Има съобщение на много добър гръцки колектив при пациенти в аутиреоидната фаза, разделени на две групи: с диета, богата на витамини и антиоксиданти и група, в която тези храни отсъстват. В групата на консумиращите антиоксиданти за периода на проследяване се набюдават по-ниски нива на оксидативен стрес и по-ниски антитела. В тази връзка аз вярвам, че хранителните добавки и антиоксидантната диета върши работа по отношение на антителата. Но трябва да се внимава с драстичните диети – те често имат обратния ефект.

Как влияе стресът?

Като цяло той е в основата на заболяването; както острия, така и хроничния.

Не трябва ли към профилактичната кръвна картина да се добави и изследване на TSH?

В много страни е така: към профилактичната кръвна картина се изследва и TSH, особено при хората над 50 години. Това е част от общия скрининг.

Наблюдавате ли повишаване на дисфункциите на щитовидната жлеза при младите хора?

Истината е, че съществуват много субклинични пациенти, тъй като референтните стойности, зададени в лабораторията (0,37 – 4,2) е много широк диапазон. Оптимално TSH трябва да се намира в диапазона 1,2 – 2,5. Над тази граница, особено при наличен автоимунитет ( при едно или повече анти-ТРО, ТАТ, МАТ) и Т4 в норма може да се създаде проблем с фертилитета, с кожни промени, с някои проблеми с паметта, с настроението и др.

Колко трябва да е горната граница на TSH при жените, които искат да забременеят?

До 2 – 2,5mU/I. При бременност възникват по-големи нужди от тиреоидни хормони: получава се един латентен хипотиреоидизъм и TSH се покачва.В сесията се изнесе лекция за офталмопатията. Има ли новости в терапевтичен план?

Тиреоид-асоциираната офталмопатия може да се наблюдава при 45-50% от пациентите с Базедова болест. Това е автоимунно екстратиреоидно усложнение, но само в 5% е много тежка – с екзема, оток, с двойно виждане, с нарушаване целостта на корнеата. В такъв случай трябва да се предприеме доста сериозно лечение с кортикостероиди в специализирани клиники. Ако резултатите от терапията не са задоволителни, може да се добави и курс лъчетерапия. При останалите, по-леките форми, има оплаквания от дискомфорт от светлина, чувство за пясък в очите, сълзене, дразнене и др. субективни усещания. Много е важно да се поддържа аутиреоидно състояние, да се спре тютюнопушенето и да се прилагат локални средства – очите да не се преуморяват, да не се прекалява с телевизия, компютри, да се ползват тъмни очила, компреси със студена вода или с чай от лайка.

Ако не се лекуват, състоянията на хипо- и хипертриреоидизъм жиовтозастрашаващи ли са?

Животозастрашаващи са, да. Ако не се лекуват, може да се стигне до тиреотоксична криза и микседемна кома. Това са редки състояния, но могат да се случат, когато има друго вметнато състояние като пневмония, някоя спешна операция, които поставят по-високи метаболитни нужди пред индивида, и при които настъпва този процес на декомпенсация.

Снимки: Здравен навигатор
Автор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече