Това съобщи проф. Н. Данчев, председател на Националния съвет по цени и реимбурсиране.

През тази година ще се наблюдават пет нови молекули от групата на таргетната терапия – за мултиплена склероза, астма и онокологични заболявания. Това съобщи проф. Николай Данчев (на снимката), председател на Националния съвет по цени и реимбурсиране пред БНР.

Те ще се следят за ефекта от тяхното приложение върху тежко болни пациенти. Проследяването продължава 3 години и се извършва за първи път в страната ни. След като срокът изтече ще се прецени дали молекулите остават в Позитивния списък.

Новите молекули са общо пет – две за онкохематология, едно за астма, ново и единственото подходящо за мултиплена склероза и едно за онкология. Тези пет, заедно с 13-те от 2018 г. са на етап проследяване на резултатите.

„Главната цел за проследяването на терапевтичния ефект от дадено ново лекарство е да се избегнат в бъдеще нежелани лекарствени реакции върху пациентите, да се установи действат ли медикаментите и дали ефектът от лечението е съпоставим със стойността им“, посочи проф. Данчев.

По думите му, първите 13 молекули са определени в края на декември миналата година. „Фирмите получиха своевременно критериите за проследяване и болничните заведения, в които ще се проследява. Според наредбата това са националните центрове и университетските болници – УМБАЛ „Александровска“, ВМА-София, УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив, УМБАЛ „Св. Марина“-Варна, УМБАЛ „Д-р Георги Странски“-Плевен и др.

„Това е съобразено с европейските тенденции, тъй като в последните години в Европа се наблюдава много бързо навлизане на нови молекули и това често води до недостатъчно добре проучен ефект и нежелани ефекти“, каза професорът.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече