За терапевтичните грешки в лечението на подаграта.


Кога хиперурикемията се превръща в подагра?

При първата криза.

Макар това да е едно ясно, кратко и точно определение, то далеч не изчерпва комплексността и условността на заболяването подагра. За сложните механизми в организма, които превръщат натрупаната пикочна киселина (ПК) в тъканите в едно от най-болезнените състояния в медицината, Здравен навигатор разговаря с доц. д-р Николай Николов, началник Клиника по ревматология в УМБАЛ „Д-р Георги Странски”, Плевен, който изнесе лекция на тема „Подагра – грешки в терапевтичния подход” по време на Първия интердисциплинарен форум по клинична ревматология, проведен в средата на ноември, м.г.Доц. Николов, бихте ли разширили дефиницията за подагра?

Подаграта е хиперурикемия, съчетана с типична ставна криза. Много пациенти идват с висока ПК без да са имали криза. Това не е подагра. И обратното: при стартиране на лечението ПК спада, но кризите продължават. Има и кризи с ниска ПК. Проблемът на подаграта е, че вътре в тъканите и ставите се отлагат кристали от ПК. Хипократ е казал, че мъж, който не е познал жена, не боледува от подагра. Но това касае първичната подагра, която се дължи на ензимен дефект, който е в каскадата от ензими, преработващи пурините (ядреният материал на клетките-ДНК и РНК).

Какво е количественото натрупване на кристали, за да се отключи криза и важно ли е какво ядем?

Понеже постоянно ядем храна, която съдържа пурини (включително и растителната), ако има дефект, с времето тази киселина започва да се отлага в тъканите и стига до някакъв критичен максимум (обикновено до 30-40-тата година). Смята се, че за да се отключат кризи от подагра, трябва да има отложени кристали от 1-1,5 кг. Кристалите най-често се активират от грешка в диетата или физическо претоварванe. Намалява се pH, средата става по-кисела и защитната система на организма (макрофагите) разпознава като чуждо тяло кристалите и ги атакува с цел да ги „изяде”. Но това не може да стане: вместо това кристалите ги нанизват като на шишчета и ги унищожават. Болките са в резултат от тези унищожени собствени клетки.

Какво е влиянието на ПК за кризите по време на лечението?

ПК в кръвта е само индикатор дали има заболяване. При лечение ПК в кръвта намалява, но тази в тъканите още стои. А кризата се предизвиква от киселината, отложена в тъканите. Лечението на подаграта е на две нива: лечение на ставната криза (ако има такава) и лечение на самата подагра – да се изхвърли или намали синтеза на ПК от организма. Това става с два вида медикаменти и с намаляване на пуриновия внос чрез диета.

Може ли хиперурикемията да доведе до подагра и лекувана, подаграта да се върне до състояние на хиперурикемия?

Не всяка хиперурикемия отключва криза и води до подагра, но получиш ли веднъж в живота си криза, ти оставаш с подагра.

Палецът на крака ли е най-често срещаният засегнат орган при ставната криза?

По принцип най-често е там, макар че моите пациенти идват и с кризи в глезените. Интересно е, че като се отключи кризата, болката започва да се прехвърля и по други стави.

Бях на конгрес в Падуа, Италия, и един италиански професор каза, че първичната подагра е неуспешна стъпка в еволюцията на човек. ПК е най-силният антиоксидант в човешкия организъм. И организмът има много мощна система в бъбреците, която връща обратно в кръвта ПК. А ПК е силно необходима на човека, защото е суровина за изработка на редица хормони като тестостерон и е сходна като структура с кофеина и теобромина. Не случайно пациентите с подагра са хиперсексуални, хипертимни и много активни, все едно са изпили 6 кафета.

Каква е разликата между първична и вторична подагра?

Първичната подагра е дефект в ензимите. Вторичната се получава при някои заболявания или при прием на медикаменти, които повишават ПК. Това са бъбречни и хематологични заболявания, при които се произвеждат много клетки, бързо умират и се наблюдава повишен ендогенен синтез на пурини. Антихипертензивните средства, които засилват диурезата, повишават ПК. Тази хиперурикемия няма клинична изява, но при дългосрочен прием (5-10г.) някои пациенти започват да отключват и кризи.Лекцията Ви е за грешките в терапията при подагра. Кои са най-честите?

Грешките най-често са при лечението на кризите. Първо, много често се комбинират 2 или 3 НСПВС, което е противопоказно заради натрупване на страничните ефекти на препаратите. 70% от перфорираните язви се дължат на прекомерна употреба или злоупотреба с НСПВС. Има един единствен СОХ-2 селективен медикамент, в чиято листовка е упоменато, че е подходящ за подагра.

Второ, самият медикамент от син минзухар, който е препарат на избор и потиска миграцията на макрофагите, води до диария, тъй като синият минзухар е силно токсичен. Това е отрова и не трябва да се предозира.

Трето, при тежки кризи, много пациенти посягат към кортикостероидите. Възможно е те да се дават в ниски дози за кратък период при криза, ако е наистина тежка и не може да се преодолее с конвенционално лечение. Но много от пациентите правят това на своя глава с високи дози. Този, който демонстрирах, си беше докарал Кушинг синдром, хипертония, аденом на хипофизата, ЗДТ2, видяхте тофите му какви бяха...

Неприятното е, че всички медикаменти, които свалят ПК индуцират кризи и то това е проблем. Те свалят киселината, но бързо и драстично променят pH-то, а тази промяна отключва криза.

Колко време продължава лечението на подагра?

Цял живот.

Снимки: Здравен навигатор
Автор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече