Докъде се простира свободата на ОПЛ за свободно изписване на медикаменти?

Д-р Кармен Бушна е доцент в Университета Spiru Haret в Букурещ, национален секретар на Румъния в Международната комисия по трудова медицина (ICOH) и водещ на телевизионно предаване по TVR, посветено на трудовата медицина. Популярната в Румъния лекарка бе модератор на сесия Varia по време на IV международен юбилеен конгрес по обща медицина, състоял се в края на ноември м.г. в гр. Пловдив, по време на която присъстваха ОПЛ от всички страни на Югоизточния регион.

Темите, представени от турски специалисти, представиха проблеми, свързани с обезитета и начина на живот на студентите в Турция, възприемане на половите роли на стажантите по семейна медицина, разпознаване на патологията от студентите по дентална медицина, лекарската гл.т. относно белите престилки. Последната тема всъщност провокира най-засилен дебат и обмяна на косвен опит между представителите на различните държави. Тя касаеше санкциите срещу ОПЛ и излагането им на насилие поради правилата на здравноосигурителните фондове и бе изнесена от д-р Таня Павлишко от Хърватска.

Ето какво коментира за сесията пред Здравен навигатор доц. Бушна:Първо, искам да изкажа поздрави и благодарности за чудесната организация на този конгрес. Всичко е на прекрасно ниво, а градът е великолепен.
Аз съм очарована от сесията, която модерирах. Темите, които тя разгледа, бяха актуални, важни, някои от тях – болезнени и предизвикателни, но за сметка на това се открои едно усещане за сходство в проблемите, което те кара да се чувстваш споделен в своето ограничение и понякога институционално несправяне. Оказва се, че проблемите с националните здравноосигурителни фондове са много сходни във всички страни от Югоизточна Европа.


Д-р Павлишко

Кои от тези проблеми са най-тревожни и неприятни?

Мисля, че това е проблемът с изписването на някои лекарства. ОПЛ не могат да изписват винаги каквото преценят, защото контролът е твърде голям. Какво имам предвид: ние нямаме право да изписваме някои необходими на пациентите ни лекарства, без да трябва да дадем обяснение на специалист (по съответната болест) защо го правим, или ако лекарството е много скъпо, въпросният специалист трябва да ни даде препоръка, в противен случай търпим санкции от здравноосигурителните фондове и трябва да връщаме стойността на предписаните медикаменти от джоба си. Давам Ви пример с пациент с преживян миокарден инфаркт: има лекарство, което е подходящо за него и струва над 150лв. Ние няма как да му го изпишем, без да ни го е препоръчал кардиолог. Просто имаме протоколи, с които трябва да се съобразяваме.

Какво друго от сесията Вас лично Ви впечатли?

Много ми беше интересна презентацията, която поставяше въпроса за това дали трябва да носим бели престилки на работа. Аз лично предпочинам розова или синя. В педиатричната практика тези неща са от особено значение, защото децата не трябва да асоциират преживените от тях медицински манипулации с дрехите и хората, защото това би им причинило допълнителен травматизъм.С какво усещане приключвате сесията?

С удоволствие от уверението, че можем да работим заедно, с усещането, че ако сме сплотени съмишленици можем да направим нещо и спокойствието от това, че имаме това желание, което ни прави по-силни.


Снимки: Здравен навигатор
Автор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече