Проф. Коларов: „Човек е болен, докато е в криза. В останалото време е здрав с предразположение”


На 5 януари Домът на киното в София излъчи премиерно документалния филм „Болестта на царете”. 30-минутният визуален разказ, посветен на подаграта, с изкусно майсторство преведе тежката медицинска материя, патогенезата на болестта и фармакологичното лечение на език, разбираем и за невъоръжено със стетоскоп ухо.


Режисьорът на филма Валентина Фиданова – Коларова и сценаристът – проф. д-р Златомир Коларов, с когото Здравен навигатор разговаря след края на прожекцията:

Аз съм председател на Научното дружество по остеопороза и остеоартроза и благодарение на това съм много близо до проблемите на ревматично болните. Не винаги в рамките на един клиничен преглед от 15мин. можем да кажем всичко на пациента и да го обучим. Затова една част от моята основна дейност посвещавам на обучението на пациентите чрез книги и документални филми. Избрах темата за подаграта, защото тя е често срещана, а и около нея витаят много митова, а аз обичам да руша митове. Един от тях е, че е болест до живот. До живот е предразположението към криза. Човек е болен от подагра, когато е в криза, в останалото време е здрав, с предразположение към криза. Важно е как ще го кодираш в съзнанието си. Но правилната информация трябва пациентът да я получи от специалиста, защото природата не търпи празни пространства: ако специалистът не го направи, там ще се намесят други псевдо лечители, които могат да направят куп поразии.”


Художествените качества на филма надхвърлят рамката на научно-популярния филм. "Болестта на царете" е повече от образователен: разказът му е построен върху паралели между миналото и настоящето, между конкретни пациенти и известни подагрици, за чиято болест историята не обича да говори. Той създава чувство на спокойствие и облекчение, сякаш става дума не за болест, а за някакво временно затруднение.Снимки: Здравен навигатор
Автор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече