Това се случи на семинар, организиран от Българско сдружение по иновативна медицина.

Той се проведе на 12 март в РИУ Правец и в него се включиха видни специалисти и журналисти. Повече по темата – ще имате възможност да прочетете през следващата седмица.

На форума се коментира колко е важно приложението на ваксините, част от ваксинопреносимите заболявания, както и проблемите с антиваксиналните движения.

Специалистите отбелязаха, че е необходим Манифест, който да очертае трите виждания на иновативната индустрия за ваксини в Европа.

Ваксините са едно от най-големите медицински постижения в историята, като спасяват 2-3 милиона живота в световен мащаб всяка година, като предотвратяват инфекциозните заболявания. Ваксините могат да предпазят всички: новородени, бебета, деца, възрастни. Близо 30 болести днес са ваксинопредотвратими, отбелязаха експертите.

Те играят важна роля в борбата срещу антимикробната резистентност. Повече от 80% от дозите на ваксините се произвеждат в Европа от научно-изследователски фармацевтични компании.

Специалистите отчетоха, че се наблюдава увеличаване на болестите, предотвратими с ваксини, в Европа, което води до повторение на болестите. Въпреки целта за елиминиране на морбили до 2020 г.8, през първата половина на 2018 г. в ЕС / ЕИП са докладвани повече от 10 000 случая на морбили и 31 смъртни случая.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече