Това отбеляза проф. Орлин Савов, който за поредна година участва във форума по ендоурология.

Представяме ви поредното блиц-интервю с един от делегатите на Х-то издание на симпозиума „Ендоурология и минимално инвазивна хирургия” – на почетен проф. Орлин Савов, български възпитаник, който от години практикува в Германия.

Както вече ви информирахме, юбилейното издание на тазгодишния форум се проведе на 12 и 13 април в НДК, София. Събитието протече при засилен интерес от страната и чужбина, като вече може да се каже, че се утвърди като традиционна научно-практическа проява в областта.

Какво разказа пред Здравен навигатор почетен проф. Орлин Савов, Нюрнберг, Германия; болница „Св. Терезиен“, Университет в Ерланген

Проф. Савов, макар и български възпитаник, Вие от дълги години практикувате в Нюрнберг, Германия. Вас специално какво най-сериозно Ви впечатли на тазгодишния симпозиум по ендоурология?

Както и през последните години, на този форум съм впечатлен най-вече от изключителната експертиза, качество, професионализъм и стандартизиране на методите, които се прилагат от Китай до Ню Йорк; те са с еднакви показания, с еднакво провеждане. Това е и смисълът на стандарта, а не всяка болница и специалист да работи по свой начин.

Тук присъстваха представители на Комисията по изработване на стандарти и препоръки на Европейската асоциация – проф. Гианакопулос, проф. Ставридис, проф. Сарика.

Всички ние работим по едни и същи методи, използваме едни и същи подходи, така че можем да говорим за висок професионализъм. Фокусът на нашата работа е пациентът. Той трябва да бъде без компликации, ефективно и за най-кратко време излекуван, за да може да се върне към нормалния си начин на живот. И мога да кажа, че това е и целта на тази среща. Тя всяка година допълва като една мозайка нашето работно ежедневие. Както е известно, човек никога не може да знае всичко, така че всеки път на това събитие, на този много силен форум, отговарящ на най-високо европейско и световно ниво, успяваме да научим нещо, което впоследствие да приложим в нашето ежедневие като уролози, без значение дали се намираме в Нюрнберг, Шанхай или в София.

Както вече отбелязах, Вие работите в Германия от години и доста често посещавате някои от най-популярните международни урологични форуми по света. Какви са Вашите наблюдения по отношение на нивото на работа в България спрямо останалите развити европейски, а и не само, държави?

Впечатленията, които имам през последните 10 години, след своеобразното ми професионално завръщане в България, посещавайки ежегодно това събитие е, че нивото е много високо. Имам предвид както по отношение на стандарти, така и по отношение на практикуване, на организация в операционните и поведение към пациента – като се започне с доайена от Александровска болница – по уролитиаза и въвеждането на лечението от 80-те години на ХХ век, досега. А проф. Илия Салтиров събира и обединява всички експерти, с цел не само да научим нещо, но и да сравним дали нашата ежедневна работа отговаря на най-високите стандарти. И тук моят отговор е еднозначен – „да“ – в България специалистите са на много високо ниво. Говорим за поредица от школи – ВМА, Александровска болница, колегите от Пловдив и пр., които имат невероятни достижения. Затова аз ще се радвам много да продължавам да участвам в този форум, за да съм свидетел на това динамично развитие на най-високо ниво.

Снимка: Здравен навигатор

Мария Радмилова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече