Проф. Петров: „Ендоваскуларната академия е най-голямото по рода си събитие в целия регион.”

Форумът ще се проведе в София Тех Парк в периода 29 ноември - 1 декември 2019г. и ще премине под егидата на Международната асоциация на ендоваскуларните специалисти (ISES).


Проф. д-р Иво Петров, организатор на Ендоваскуларна академия:

Ендоваскуларната академия е всъщност курс: обучение на колеги с интерес към ендоваскуларните методики от експерти. Той обединява усилията на няколко дружества, представители на няколко специалности – кардиология, съдова хирургия, ангиология,образна диагностика, неврология или казано с други думи всички, които имат отношение към минимално инвазивните методи за лечение на съдовите заболявания.
Ендоваскуларната академия е най-голямото по рода си събитие в целия регион. То е и първото голямо събитие на Българското дружество по ендоваскуларна терапия (BSET), което е под егидата на Международната асоциация на ендоваскуларните специалисти (ISES). От миналата година ние създадохме клон за Югоизточна Европа и всъщност този Balkan Endovascular Course (ВЕС) ще бъде най-голямото регионално събитие. То ще включва над 500 участници освен от всички страни от Югоизточна Европа, но и от Адриатика и бившите страни на Съветския съюз. За първи път ще присъстват и представители на Албания и Босна и Херцеговина. Повече от 30 лектори от цял свят ще вземат участие в курса. Освен от региона, вече имаме потвърждение от експерти от САЩ, Аржентина, Япония, Франция, Германия. Имаме също така и обещание за подкрепа от някои от големите фармацевтични фирми с акцент в областта на лечението на пациентите със съдови заболявания и компании, които предоставят технологии, импланти, катетри, устройства. Съществува вероятност да получим подкрепа и от Министерството на икономиката с грант, който да облекчи значително представянето и организацията на събитието.Случаите наживо

Надявам се да ни стигнат финансово силите, за да можем да реализираме предаване на случаи наживо. Ендоваскуларните методики все още не са така добре развити и има много новости, които колегите не знаят и поради тази причина случаите наживо наистина предизвикват засилен интерес. На този етап обмисляме 6 или 8 случаи, които ще бъдат излъчвани от Аджибадем Сити Клиник Сърдечносъдов център и вероятно от УМБАЛ „Св. Анна” или от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

Hands-on сесиите

Най-вероятно ще има два тренажора, като единият от тях вече е в България. Той е на разположение за обучение в МУ-Пловдив. Вторият по всяка вероятност ще бъде специално предназначен за обучение за интервенционално лечение на мозъчен инсулт като тренажорът ще бъде на разположение на колегите през всичките три дни на курса.

Сестринската сесия

През изминалите 2 курса имахме сестрински сесии, които събраха много голям интерес, така че смятам и сега да продължим традицията. Сестринският курс ще се осъществява в отделна зала и ще бъде малко по-дидактичен, по-обучителен, включвайки материали, устройства, интродюсъри, технологии.Обединяващата тема на събитието

Генералната тема е „Ендоваскуларна терапия” – акцентът е върху минимално инвазивните процедури на съдовите заболявания (from head to toe) и ще включва всичко, което касае съдовата патология (артериална и венозна), разрешена чрез ендоваскуларни техники.
Конкретен акцент ще бъде интервенционалното лечение на мозъчен инсулт, тъй като през последните 2 години се промениха клиничните ръководства, а интервенционалното лечение на мозъчен инсулт придоби най-високата индикация в медицината клас 1 А. Тази методика не е така добре разпространена в страните от Балканския и Югоизточноевропейския регион, както немскоговоряща Европа, САЩ и Канада. Вече имам потвърждение от колегите, които са основните промоутъри на тази методика като проф. Клаус Матиас, който е създателят на методиката по каротидно стентиране. Така ще можем да черпим информация от първа ръка.

Лекторите

Сред изтъкнатите имена, които ще присъстват на Курса и ще четат лекции са Donald T. Baril, Dr. Jacques Busquet, Dr. Ralph Langhof, Zvonimir Krajcer – колеги, които са на „върха на вълната”, едни от най-изявените специалисти в областта.

Снимки: Здравен навигатор
Автор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече