Това заяви пред нас проф. П. Маринов, председател на Научния комитет на форума.

На 10 и 11 май 2019 г., в София, НДК, по инициатива на Сдружение „Колегиум частна психиатрия”, се проведе XVIII Научна конференция с международно участие. Тя премина под надслов „Властта”.

В рамките на форума, специалистите коментира теми като: Основи на електротерапията на заболяванията на ЦНС; Приложение на репетитивна транскраниална магнитна стимулация по време на бременност; Антидепресанти при тежка депресия – от научните данни до клиничното приложение; Методи за диагностика на предепидемична болест на Алцхаймер; Превенция на суицид – френският опит и др.

Представяме ви блиц-интервю с проф. Петър Маринов, председател на Научния комитет на форума.

Ще имате възможност да се запознаете и с подробности от сателитния симпозиум на фармацевтична компания Egis, състоял се в рамките на събитието.

Проф. Петър Маринов, председател на Научния комитет на форума

Проф. Маринов, проведохте XVIII Научна конференция с международно участие. Тя премина под надслов „Властта”. Защо избрахте тази тема?

Нашият патрон, който за съжаление дори вече не е между живите – доц. Георги Койчев, беше много ангажиран с това мероприятие. Аз представих неговата последна лекция за властта в психичните отклонения. Това е една тема, която трудно ще изчерпим на този форум и сега, но така или иначе тя е важна за цялото общество.

От друга страна – конференцията не може да се фокусира само върху тази тема, защото ние се занимаваме с лечение на болни. Затова нашите съорганизатори в лицето на изключително реномираната Европейската психиатрична асоциация и Университета в Оксфорд; тук е проф. Циприани; мога да кажа, че представиха изключителен опит и много информация за развитието на науката в нашата област. А както е известно, ние коментирахме депресиите, болестта на Алцхаймер и пр. Видни чуждестранни, а и български специалисти в тази област ни представиха актуални и интересни доклади.

Затова мога да кажа, че това е един значителен успех и качествено различна конференция от предходните. Мисля, че ако продължим по този път, ще бъдем изключително полезни на нашата гилдия и обществото.

Бихте ли разказали малко повече за темите, които се дискутираха?

Един от колегите невролози – коментира неврологичните отклонения в психичните разстройства. Проф. Циприани изнесе лекция за депресията и лечението й с антидепресанти. Колегите от Оксфорд изнесоха доклад за ранната диагностика за болестта на Алцхаймер и как може да се започне своевременно лечение, за да се забави протичането й; да е ефективно лечението, за да може тези болни да бъдат в по-малка тежест на семействата си, на обществото и на здравната система, естествено.

Какво е Вашето пожелание към колегите Ви?

Преди всичко да не униват, да не „затъват” в песимизъм и да не влизат в дребни интриги, а да бъдат над нещата.

.

Чл. кор. проф. А. Гудев

.

.

.

.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече