Както вече ви информирахме, форумът продължи до 26 май в к.к. „Слънчев бряг“.

В петък, 24 май, в хотел „Маджестик“, к.к. „Слънчев бряг“, се състоя официалното откриване на ХХ-та Юбилейна конференция за ОПЛ и педиатри с международно участие „Медицината в името на детето“.

Конференция бе открита от проф. Переновска, която благодари на всички гости, спонсори и колеги, които винаги са подкрепяли събитието и продължават да го правят, като поздрави присъстващите в залата с Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Думата бе дадена на почетния председател на Организационния комитет на Конференцията и изпълнителен директор на Александровска болница доц. Костадин Ангелов. „За мен е изключително голяма чест да присъствам на ХХ-та Юбилейна конференция за ОПЛ и педиатри. Не знам дали 20 години са малко или много, от гледна точка на Вселената, един човешки живот е един миг. От гледна точка на организацията на такава конференция, това е един неуморен труд, за който аз благодаря на проф. Переновска“. Доц. Ангелов коментира притесненията на специалистите, че тази конференция може да е последната. „Сега, гледайки хората в залата, си мисля, че нямате право на такива притеснения. Аз като организатор на конференциите по хирургия знам какво ви коства и тържествено пред всички тук обещавам, че ще имате пълната подкрепа в лицето на цялото ръководство на Александровска болница в организацията на всяка следваща конференция“.

Почетни гости на откриването бяха първата дама на Република България – Десислава Радева, както и секретарят по социални политики и здравеопазване на президента – Гълъб Донев. Той прочете и приветствие от президента на България Румен Радев. „За мен е изключителна чест да бъда патрон на ХХ-та Юбилейна конференция на ОПЛ и педиатри. Днешният форум е пример за това как личната инициатива на един български детски лекар, се превръща в традиционна среща, която вие очаквате с професионален интерес и амбиция за развитие. Тази ваша среща доказва на практика, че доболничната и болничната помощ не са изолирани нива на здравна грижа, както и че пренебрегването на програмите в детска възраст, ще продължат да произвеждат възрастни болни, ако не бъдат реализирани както трябва“.

Акцент в приветствието на президента бе и мотото на конференцията „Медицината в името на детето“: „Знаете добре, че медицината в името на детето изисква не само отличната ви подготовка като медицински специалисти, но и притежаването на особена чувствителност и сърдечност. Въпреки проблемите, не губя надежда, че медицината в името на детето е възможна в България“.

Очаквайте много интервюта и коментари от специалистите, присъствали на конференцията.

Снимки: Здравен навигатор

Петя Петрова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече