Форумът се проведе от 14 до 16 юни в София.

Годишната научна конференция на Българска Асоциация по Медицинска онкология (БАМО) се проведе от 14 до 16 юни в НДК, София. Научното събитие бе открито от кмета на столицата – госпожа Йорданка Фандъкова.

Интересът към това научно събитие расте с всяка изминала година. В него участваха специалисти от различни области – хирурзи, лъчетерапевти, медицински онколози, акушер-гинеколози, медицински сестри, студенти и специализанти.

По традиция отново основен акцент на събитието бяха най-новите и интересни данни от ASCO 2019, които бяха представени от уважавани български лектори, както и от гост-лектори извън страната.

Имуноонкологията, която в момента е най-завладяващата и интригуваща стратегия в системната противотуморна терапия, беше широко дискутирана от гледна точка на рентгенолози, лъчетерапевти и патолози, като се търсеше отговор как тя се интегрира в останалите диагностични и лечебни звена.

Приложението на CDK4/6 инхибиторите в лечението на метастазиралия карцином на гърдата придобива все по-голяма значимост в последните години и най-новите данни за този клас медикаменти бяха широко дискутирани по време на форума.

В специална сесия тази година се обсъдиха и проблемите при лечението на малигнения меланом и други кожни тумори, като се обърна внимание специално на неоадювантното и адювантното лечение на меланома.

Новото предложение на тазгодишната конференция бе разработването на два отделни workshop-a. Темите на двете кратки сесии бяха имуно-медиирана токсичност, където активно участие взеха специалисти от други медицински области и лечение на авансирал белодробен карцином, където се търсеха опциите за оптимизиране последователността в терапията.

В сесията, посветена на гастроинтестиналните тумори, бяха представени възможностите за лечение на претретирани пациенти с колоректален карцином.

Един от акцентите на тазгодишната научна конференция бе съхраняването на фертелитета при пациенти в детеродна възраст с онкологични заболявания. Проблемът е от изключителна важност за младите хора, които с помощта на специалистите, след приключване на лечението, могат да продължат да живеят като всички свои здрави връстници и да отглеждат децата си.

.

Снимки: Здравен навигатор

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече