Проф. Гетов: „Институциите, политиците и обществениците, наумили си подобни стъпки, ще срещнат сериозен отпор в наше лице.”

Приключиха XIII Български фармацевтични дни, които по традиции се провеждат в уикенда около Еньовден. Събитието събра над 1000 души в к.к. Боровец и предостави богата научна и практическа програма, придружена с провеждани за първи път 2 еко тура.

Как да се оцени качеството на работата, как да се управлява стреса на работното място, какви са изискванията на Закона за мерките срещу изпирането на пари и подзаконовите актове по прилагането му бяха само част от богатата програма извън разнообразието от сателитни симпозиуми на най-изявените фармацевтични компании в бранша. Раздадени бяха и годишните награди за медицински продукти и лекарствени средства, а статуетка и плакет за Регионална фармацевтична колегия на годината получи РФК Враца.

За поставените цели, резултатите и впечатленията от изминалите „Български фармацевтични дни” разговаряме с председателя на Български фармацевтичен съюз (БФС) проф. д-р Илко Гетов:

Събитието беше изключително успешно – бяха представени всички регионални фармацевтични колегии. Присъстваха над 850 магистър-фармацевти и над 70 фирми бяха изложители. В програмата бяха включени водещи лектори от фармацевтичните факултети, от лечебни заведения и от медицинските университети.

Проф. Гетов, кои бяха акцентите на събитието?

Това бяха новите правила за добра фармацевтична практика и то пречупени през погледа на Съсловието и на регулаторните институции. Наш гост-лектор беше Изпълнителният директор на ИАЛ маг.–фарм. Богдан Кирилов. Друг акцент бе промененият формат на „Български фармацевтични дни“: за първи път изданието се проведе в планината като тридневно събитие.

Вие изнесохте лекция заедно с д-р Антония Григорова посветена на спецификите на професионалната комуникация в практиката на фармацевта. Разкажете повече за нея.

Тази лекция беше фокусирана върху ефективните начини за по-добра комуникация с пациентите, защото съвременните пациенти стават все по-образовани, все по-търсещи информация и все по-подлагащи на съмнения знанията на медицинските специалисти. Също както лекарите и денталните специалисти, ние също изпитваме големи трудности при комуникацията с тях. В някои случаи пациентите стават напористи и агресивни и лекцията беше посветена на някои практически подходи за ефективна комуникация с тях, както и анализ на типовете пациенти. Мисля че на колегите им е било интересно, защото вече получихме покана от някои регионални колегии да изнесем подобен модул като продължаващо обучение на териториите на съответните РФК.Според Вас от какво най-много се интересуват фармацевтите, изхождайки от впечатленията Ви от събитието?

Голямата част от съсловието се интересува от продължаващото обучение, т.е. от поддържане на своята квалификация и осъзнават, че това води до подобрено качество на обслужването и по-ефективна дейност на работното им място. От участието и присъствието на фармацевтите на събитието стана ясно, че те са много чувствителни към темите от реалната практика: всички електронни системи, които са на път да бъдат въведени; трудностите, неяснотите в напасването на съществуващата практика с новите изисквания. Те са и много чувствителни към всички атаки, вътрешни и външни, по отношение на медицинските съсловия. Институциите, политиците и обществениците, наумили си подобни стъпки, ще срещнат сериозен отпор в наше лице.

Имаше ли много желаещи за еко тур-а?

За първи път организирахме ботанически еко тур с водещи лектори от Фармацевтичния факултет към МУ-София и сертифициран планински водач по два маршрута в околностите на к.к. Боровец. Желаещите бяха двукратно повече от възможностите да вземат участие. Отзивите са много положителни. Колегите казаха, че са имали възможност „на терен“ да дискутират интересуващи ги неща с лекторите, а също са се запознали и с невероятната природа и богатството на планината.

Донесоха ли билки?

О, не! Забранено е! На територията на Национален парк не се допуска брането на билки по Закона за опазване на биологичното разнообразие. Те само са наблюдавали, снимали са и са получили разяснения за конкретни растения и представители на флората в региона, с цел да обогатят своите знания и в практическа насока, касаеща съдържанието на активни вещества, начина на приложение и при какви заболявания се използват.

С какво чувство приключвате изданието?

Аз съм изключително доволен и искам да благодаря на всички участници, уважили ни с присъствието си, на нашите изложители, съорганизатори от фирма „New event“, домакини от хотел „Рила“, медийни партньори... Надявам се следващите събития да продължат да потвърждават високото качество и интерес към форума „Български фармацевтични дни“ и все пак искам да подчертая, че като участници бяха регистрирани и над 200 други медицински специалисти.


Представители от РФК Враца

Снимки: Здравен навигатор
Автор: Анелия Николова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече