Искат да местят персонала в друга сграда, която не е особено подходяща. Освен това, зданието е и Паметник на културата.

От ЦЗПЗ оповестиха писмо, изпратено до здравните власти и пациентските организации, касаещо проблемите с единствената в страната Клиника по алергология в УМБАЛ „Александровска“.

Клиниката по Клинична алергология се помещава в сграда, която е Паметник на културата. Строена е през 1898г. и била е клиника по УНГ болести, като в нея е лекуван и големият български поет Пейо Яворов след неуспешния опит да се самоубие.

В по-ново време е била Катедра по Биохимия, след което от 1971г. е Клиника и Катедра по алергология. Сградата е масивна и с основи от каменна зидария. Последният й ремонт обаче е правен праз 1986г. и на 18.08.2019г. се срути тавана в един от лекарските кабинети. От съображение за сигурност със заповед на директора на УМБАЛ „Александровска“, сградата бе затворена до извършване на ремонт.

Алергологичната клиника на болница „Александровска“ е център за диагностика и лечение на алергичните болести в България – бронхиална астма, алергичния ринит, медикаментозната, хранителната алергия, острите алергични реакции към пчели и оси, остра анафилаксия и пр. В някои области като хирургичната уртикария, Клиниката е с международно признание в Европа и САЩ.

В нея годишно се лекуват 1400-1500 болни, а в консултативните кабинети преминават над 30 000 пациенти от цялата страна.

Клиниката по клинична алергология е единствена по рода си в шестте медицински университета в страната. В нея се извършва университетско преподаване по клинична алергология на студенти и специализация на лекари от цялата страна, научно-изследователска дейност от докторанти и преподаватели и амбулаторно и стационарно лечение на алергично болни.

Решението на болницата за преместването на Клиниката в друга сграда след падането на тавана е безспорно правилно. Бихме желали обаче, това да бъде временно до извършване на основен ремонт на сградата. Надяваме се по този начин да бъде запазена исторически съществуващата сграда, както й предназначението й, категорични са от Клиниката.

Според тях има реални опасения и се очертават обективни рискове за обслужване на обема на пациенти от страната при постоянно дълговременно преместване.

В подкрепа на това твърдение са фактите, че съществуващата Клиника разполага с 34 легла, детски сектор, УНГ сектор, 2 специализирани лаборатории за алергично изследване, кабинети за прегледи на болните от доболничната и болничната помощ, стая на дежурния лекар.

Както беше подчертано, това е единствената Клиника по алергология за цялата страна. Никак не е пресилено, че това е Алма Матер на алергологията в България, аргументират се работещите в Клиниката.

Те се опасяват, че при евентуалното й преместване ще се намали диагностичния и лечебен капацитет на лекарите. Определено по-малкото помещения ще доведат до това.

Специалността „Клинична алергология“ е много важна и актуална за пациентите. В момента всеки трети човек има някаква алергия. Цифрите за заболяванията са безспорно стряскащи. Световните прогнози сочат, че към 2025-2030 г. всеки втори от населението на земята ще е с алергично заболяване. В момента са диагностицирани 350 милиона болни с астма в света, от които около 700 000 в България; 600 милиона от алергичен ринит, а за България са над 1 милион.

Очевидна е световната тенденция, че необходимите специализирани доболнични и болнични грижи за пациентите ще растат. „Надяваме се в обозрими срокове да бъде изготвен архитектурен проект и се осигурят средства за извършване на основен ремонт на исторически съществуващата сграда като се запази нейното предназначение. Размерът им ще се уточни след изготвяне на проекта и съответната строителна документация“, пишат от Клиниката.

Оттам уточняват, че имат готовност при необходимост да разкрият набирателна сметка за облекчаване на очакваното общо финансиране, като се ангажират да пропагандираме идеята в медиите, както и сред пациентските организации.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече