Това отбеляза д-р Красимира Чемишанска, изп.-директор на Amgen България. Компанията отбеляза днес 10 години в страната ни.

Днес в Американското посолство се проведе среща под наслов „10 години иновации в полза на пациента“. Поводът е 10-годишнината, която фармацевтична компания Amgen отбелязва от стартирането на дейността си в България. Инициативата се организира с подкрепата на изпълняващия длъжността посланик на САЩ в България Джъстин Фридман.

На въпрос на Здравен навигатор, как вижда Amgen България след пет години, изп.-директор на компанията д-р Красимира Чемишанска (на снимката) коментира: „Надявам се да продължим да бъдем успешни, да продължим да получаваме достъп, защото това е най-важно за нашите иновативни лекарства, които се регистрират в Европа и вярваме, че ще достигат и до българските пациенти. Не са тайна трудностите в достъпа на иновативни молекули, опитите по бюджетни съображения в България достъпът да бъде забавен, отложен, спрян и т.н., както и дългата процедура за одобрение, което сериозно ни забавя спрямо другите европейски държави. Така че, преодолявайки тези предизвикателства, в партньорство с медицинската и научната общност в България, както сме работили винаги, защото това е ключово; с пациентски организации, с медиите – действително да повишаваме информираността от една страна на лекарите, още повече, че образователната активност е много важна част от нашата дейност и тя продължава с пълна сила. Amgen Biotech Academy е „шапката“, под която ние провеждаме цялостната образователна програма към лекари, работим с медицинските университети в страната и не на последно място и с пациентските организации. Те също имат ключова роля – от една страна в разпространяването на знанията сред пациентите, нуждата от профилактика, ранна диагноза и пр., а от друга – за отстояване на интереса на пациентите на институционално и парламентарно ниво за получаване на бърз достъп до иновациите, защото е доказано и мисля, че никой не се съмнява, че иновациите в медицината помагат да се удължи живота на хората. Вчера четох, че в САЩ благодарение на медицинските иновации с 10 години се е увеличила продължителността на живота на хората за последните 50 години. Това е нещо значимо. Освен това, здравето е и в основата на икономическия растеж. Това, което политиците искат – България да бъде икономически успешна държава, с водеща икономика, със здрава нация…Така че ние работим, в това число през нашите бизнес асоциации като ARPharM и в посока повишаване на ресурса и достъпа до иновации. И се надявам да продължаваме да доставяме тези иновативни лекарства до българските пациенти“.

Попитахме също какви са по-специалните планове на компанията в областта на онкологията и онкохематологията, които са сред едни от най-силните им подразделения.

Amgen е водеща компания в новото поколение имуноонкологични медикаменти, които се развиват на базата на т. нар. BiTE платформа. Досега говорехме само за моноклонални тела, а тук вече става въпрос за бифазно, биполярно тяло, което има способността да ангажира нашите имунни клетки - T-лимфоцитите, като ги „закача“ и ги „инструктира“, „обучавайки“ ги да убиват точно определени туморни клетки в организма. Това е една изключително мащабна програма в момента, като се тестват 20 различни молекули на базата на тази платформа и този подход. Те се тестват в няколко онкохематологични индикации каквито са острата миелоидна левкемия, острата лимфоидна левкемия, мултиплен миелом и други онкохематологични заболявания, както и при солидни тумори като рак на стомаха, рак на гърдата, рак на панкреаса и др.; тези локализаци, за които към момента няма достатъчно ефективно лечение. Това е най-мащабната изследователска програма, която Amgen е предприемала досега“, разказа д-р Чемишанска.

Що се отнася до другото направление в областта на онкохематологията и част от солидните тумори, Михаил Михов (на снимката), медицински директор на Amgen България, съобщи, че в страната ни се развива доста интензивна програма от клинични проучвания, чиято цел е възможно най-бързо да се разработят нови лекарства в областта на острата миелоидна левкемия, острата лимфоидна левкемия, на белодробен и на колоректален карцином. „Това са основните акценти и новите лекарства, които таргетираме. Освен това, има разработки, които текат в момента на една много интересна мутация, която се нарича KRAS G12c. Зад това сложно име всъщност се крие процент от хората, които боледуват от рак на белия дроб или от карцином на дебелото черво, които не отговарят на наличната в момента терапия. Т.е. ние се надяваме с тази научна програма, този процент от пациентите, заболели от тези две болести да могат да получат адекватна терапия, тъй като в момента за тази специфична мутация лекарство няма. Надеждите ни са до 2-3 години да има такова лекарство, което да бъде регистрирано, одобрено и съответно налично в света, Европа и България като част от ЕС“, поясни Михаил Михов.

„САЩ оказват подкрепа на българското здравеопазване вече повече от 100 години. Базираната в Америка фондация „Рокфелер“ инвестира над 100 млн. лв. в България през 20-те и 30-те на ХХ-ти век за изграждане на здравна инфраструктура в България. Днес американската компания Amgen отбелязва 10 години иновации в България, присъединявайки се към дългогодишната традиция на американското сътрудничество в подкрепа на българското здравеопазване“, каза изпълняващият длъжността посланик на САЩ в България Джъстин Фридман (на снимката).

„Основен приоритет за Amgen през тези 10 години е осигуряването на достъпа на българските пациенти до последните достижения в областта на биотехнологиите в медицината. Водещ в работата ни е етичният подход, а във фокуса ни е пациентът. Ето защо в глобален и в локален мащаб компанията се стреми да откликва на сериозните нерешени медицински проблеми, като разработва и предлага иновативни, високоефективни биотехнологични лекарства, които носят доказани ползи за пациентите. Важно е да отбележим също, че разработването на всяка иновативна лекарствена терапия е свързано с научно откритие и нова, различна концепция за лечение на дадено заболяване. Нашият стремеж през годините бе последните достижения в областта на биотехнологиите да достигат максимално бързо до българската медицинска общност и пациентите. В тази насока разработихме редица програми, сред които и мащабен и дългосрочен образователен проект насочен към лекари и студенти - Amgen Biotech Academy, заяви д-р Красимира Чемишанска.

Компанията традиционно работи в области, свързани със сериозни социално-значими заболявания, каквито са онкологичните, сърдечносъдовите, имунологичните, онкохематологичните и костните заболявания. В момента, компанията има 14 регистрирани и разрешени за употреба лекарствени продукти в България. „Терапиите, които Amgen предоставя, са за лечение на тежки заболявания, които в повечето държави се осигуряват от здравните фондове. За щастие, българският пациент в момента има достъп до голяма част от регистрираните иновативни лекарства на Amgen в Европа. Компанията осигурява терапия за близо 30 000 души в България, страдащи от тежки заболявания. Важно е да отбележи също, че биотехнологичните лекарствени продукти на компанията за остеопороза достигат до повече от половината пациенти със заболяването в България. „Осигуряваме лечение и за всеки втори новозаболял онкопациент у нас“, отбеляза още д-р Чемишанска.

В рамките на събитието бяха изнесени и две лекции от специалисти с фокус върху сърдечносъдовите проблеми и остеопорозата.

Проф. д-р Арман Постаджиян (на снимката), началник Отделение по кардиология към Клиника по кардиология, УМБАЛ „Света Анна“-София изтъкна, че сърдечносъдовите заболявания продължават да са най-честата причина за смъртност в световен мащаб. Според данните над 90% от смъртните случаи в света и повече от 50% от тези в Европа са в резултат от сърдечносъдови инциденти. В България 65% от общата смъртност на населението се причинява от този вид заболявания. Около 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечносъдови заболявания могат да бъдат избегнати чрез контролиране на рискови фактори като прекомерна употреба на алкохол и цигари, прием на сол, липса на физическа активност, високи нива на холестерол и повишено кръвно налягане. Някои от тях обаче са свързани с генетичната предразположеност. Затова е от изключителна важност човек да познава фамилната си история. „Като един от основните рискови фактори, свързани с развитието на ранни сърдечносъдови инциденти, се приема невъзможността на организма да преработи холестерола. Заболяването е познато като фамилна хиперхолестеролемия (ФХ). Пациентите, които страдат от него, са с високи нива на лошия холестерол от раждането си, затова те са и с висок риск от преждевременно развитие на сърдечносъдови заболявания“, уточни той.

Данните сочат, че болните от ФХ в света са около 35 млн. души, а в България са около 14 000. Вероятността болестта да се предаде по наследство е 50%. В същото време, 90% от пациентите с това заболяване не са диагностицирани и повечето от тях научават за състоянието си едва след инфаркт.

Статистиката показва, че рискът от инфаркт и инсулт преди 55-60-годишна възраст при тези хора е 20 пъти по-висок, а със 100 пъти е по-висок риска за сърдечносъдова смъртност. Диагностицирането на болестта в начален етап позволява да се пристъпи към медикаментозно лечение за намаляване на нивата на LDL-холестерола като по този начин се избягва риска от усложнения и смъртност.

Доц. д-р Пламен Попиванов (на снимката), началник на Отделение по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания към УМБАЛ „Александровска“ обясни, че остеопорозата е метаболитно заболяване, при което намалява костната маса и се влошава качеството на костта. По-този начин тя става лесно чуплива и при най-малка травма се стига до фрактури на различни места в тялото.

Той акцентира върху тревожната статистика, според която 1 от 2 жени и 1 от 5 мъже над 50 години преживяват счупвания вследствие на остеопороза. „Остеопорозата е състояние, което може да доведе до нарушаване качеството на живот. Ефектът от заболяването рефлектира не само върху болния, но и върху близките му. Затова превенцията и своевременното лечение на остеопорозата е от изключително значение, тъй като като около 55% от хората над 50 години са изложени на увеличен риск от фрактура поради намалена костна маса.

Едно счупване може да доведе до сериозни усложнения. До една година след инцидента при около 30% от пациентите се наблюдава инвалидизация, а при тежки фрактури на бедрената шийка или прешлените смъртността в рамките на първата година е 20%“, каза още той.

.

ДАННИ ЗА ФАМИЛНАТА ХИПЕРХОЛЕСТЕРОЛЕМИЯ (ФХ)

 • ФХ е високо-рисково наследствено генетично заболяване, което се характеризира с невъзможност да се преработи произведения от организма холестерол.
 • Вероятността ФХ да се предаде по наследство е 50%.
 • Хората с ФХ имат високи нива на лошия холестерол още от раждането си.
 • Болните от ФХ в света са около 35 млн. души.
 • В България пациентите с ФХ са около 14 хиляди.
 • Над 90% от хората с ФХ не са диагностицирани.
 • При пациенти с ФХ рискът от инфаркт и инсулт преди 55-60 г. възраст е 20 пъти по-висок, а рискът за сърдечно-съдова смъртност е със 100 пъти по-висок.
 • Нелекуваните мъже с ФХ имат 50% по-голяма вероятност да преживеят сърдечно-съдов инцидент преди да навършат 50 г.
 • Нелекуваните жени с ФХ имат 30% по-голяма вероятност да преживеят сърдечно-съдов инцидент преди да навършат 60 г.
 • Основен диагностичен метод за ФХ е изследването на холестерола – т.нар. общ, добър (HDL) и лош (LDL) и триглицеридите.
 • Важен рисков фактор за ФХ е наличие на родственици с висок холестерол и ранни сърдечно-съдови инциденти.
 • При пациентите с ФХ се наблюдават на кожни промени – т.нар. ксантоми и ксантелазми, които са холестеролови натрупвания в сухожилията и кожата на определени места – по горния клепач, около ставите на ръцете и Ахилесовото сухожилие.
 • Диагностицирането на ФХ в начален етап позволява да се пристъпи към медикаментозно лечение за намаляване на нивата на LDL-холестерола като по този начин се избягва риска от усложнения и смъртност

ДАННИ ЗА ОСТЕОПОРОЗАТА

 • Остеопорозата представлява скелетно заболяване, характеризиращо се с понижена костна маса и променена микроархитектура на костната тъкан, които водят до повишена чупливост на костта и риск от фрактури.
 • Основен рисков фактор за развитие на остеопороза е възрастта. С увеличаване на възрастта се увеличава и честотата на заболяването и фрактурите.
 • Много важна е наследствеността – наличието на родител с фрактура на бедрената шийка води до увеличен риск от счупвания, независимо от костната плътност
 • Остеопорозата засяга много жени след настъпването на менопаузата, тъй като тогава се наблюдава нарушаване на баланса между процесите на образуване и разграждане на костно вещество. Това води до отслабване на костите с течение на времето и увеличаване на риска от фрактури.
 • Смята се, че 1 от 3 жени над 50-годишна възраст ще претърпи остеопорозна фрактура.
 • За пациенти с повишен риск от фрактури се възприемат тези, които след 50 г. са преживели поне едно счупване.
 • При хора, които вече са имали счупване, свързано с остеопороза, съществува 2 пъти по-голяма вероятност да претърпят нова фрактура.
 • Около 55% от жените в Европа на възраст над 70 г. са в риск от развитие на остеопороза.
 • В България 336 425 жени над 50 г. са диагностицирани с остеопороза, а 81 482 е броят на мъжете.
 • Близо 420 000 са пациентите у нас, които са в риск от развитие на заболяването според доклад, изготвен в сътрудничество с Международната фондация за остеопороза (IOF) и Европейска федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации (EFPIA).
 • Населението над 50-годишна възраст до 2025 г. в България ще бъде 2,9 млн. души, а общият брой на очакваните фрактури ще се увеличи с 4%.

Снимки: Здравен навигатор

Мария Радмилова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече