Информираха днес от Столична община.

За 7-ма поредна година в София се провежда информационна и профилактична кампания за борба с рака на гърдата, организирана от Първа САГБАЛ „Света София“. Целта е повече жени да бъдат информирани за необходимостта от редовни профилактични прегледи.

През 2015 г. Столична община създаде първата и към момента единствена организирана скринингова програма за превенция на рак на млечната жлеза, напомниха от местната администрация. От тогава досега по нея вече са прегледани около 19 000 жени от различни професионални групи.

На много жени е оказана помощ да открият навреме проблема и да предприемат успешно лечение. Средствата, които се отделят от бюджета на София за тази цел са 350 000 лв. годишно. По скрининговата програма през тази година са прегледани близо 3500 жени. От тях при 16 е установен карцином и те веднага са били оперирани. При други 22 пациентки лекарите се съмняват за същото заболяване, а при 425 жени откритите находки са доброкачествени.

В инициативата на Първа АГ тази година се включват 10 лечебни заведения (в София, Пловдив, Варна и Стара Загора), в които през октомври ще се провеждат безплатни мамологични прегледи.

Кампанията се осъществява с подкрепата на Български форум на бизнес лидерите, „Метрополитен“ ЕАД и др.

Освен това, Столичната община ще закупи 1000 теста за преглед по нов иновативен метод, който ще се използва за безплатни прегледи в няколко общински лечебни заведения - ДКЦ 11, ДКЦ 30, ДКЦ 29 и в Първа АГ болница „Св. София“.

На сайтовете на болниците, включени в кампанията през този месец ще могат да се намерят телефоните за предварително записване за безплатните прегледи. Това са: Първа САГБАЛ „Св. София“, Първа МБАЛ, Пета МБАЛ, ВМА, УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Св. Анна“, УСБАЛ по онкология - София, УМБАЛ „Св. Георги“ - Пловдив, УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна и УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ - Стара Загора.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече