Новината за огромното признание към българската неврохирургия дойде от Дъблин, информира проф. Николай Габровски.

София ще бъде европейска столица на неврохирургията през 2022 г. Новината за огромното признание към неврохирургията ни дойде от Дъблин. Там преди броени дни се проведе годишното отчетно-изборно събрание на Европейската асоциация на неврохирургичните дружества (EANS). Новината съобщи председателят на Българското дружество по неврохиругия проф. Николай Габровски, д.м.н. (на снимката), по време на годишната конференция на Дружеството в Правец.

XXVIII Национална конференция на Българското дружество по неврохирургия се проведе в периода 4-6 октомври 2019 г.

След оспорвана битка, София беше избрана за домакин на конгреса на EANS през 2022 година. Престижното председателство печелим за първи път в историята на неврохирургията ни. Конкурентите, които успя да „надвие” българската неврохирургия са повече от сериозни. След тайно гласуване, София успя получи доверието на Общото събрание. Другите кандидати бяха Барселона и Тел Авив.

София 2022 е резултат от месеци на упорит труд и неуморните усилия на екип от неврохирурзи и ивент мениджъри, благодарение на които София 2022 ще затвърди мястото на страната ни като водещ фактор в областта на науката. Това показва високата оценка, която световно признатите неврохирурзи дават на колегите си от България.

Очаква се, в рамките на ексклузивното научно медицинско събитие, което ще се проведе в София през есента на 2022 г. да посрещнем най-изявените неврохирурзи от цяла от Европа и света. Те ще представят новостите и напредъка в опознаването на най-сложната и неразгадана част от човешкото тяло – нашия мозък.

„Бих искал да благодаря на всички, които работиха, за да може днес да съобщим новината на годината в сферата на неврохирургията – София ще бъде домакин на конгреса на EANS през 2022 г. Този успех е израз на доверие към българската неврохирургия. А, това, колеги и приятели, сме всички ние”, обърна се към делегатите на конгреса проф. д-р Николай Габровски, д.м.н.

Всяка година една европейска столица бива определена за домакин на престижния форум. Така след тежка надпревара се обявява коя страна ще председателства форума след 3 години. През този период предстои сериозна и наситена с множество отговорности работа, а дейността му се следи зорко за спазване на високите стандарти на асоциацията.

Европейската асоциация на неврохиругията (EANS) е сред най-престижните научни формации в света и е безспорно водеща в Европа. Освен ежегоден научен конгрес, EANS организира обучителни курсове, които завършват с изпит за Европейска диплома по неврохирургия. София беше домакин на такъв курс през 2016 г. Отличните впечатления от града, организацията и нивото на обучение са били важна стъпка в доверието към София и българската неврохирургия.

Отзвукът на съсловието:

Проф. Борислав Китов – професор по неврохирургия в УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив:

„Подобна новина е голям успех за усилията, за ръководствтото на БДНХ и за председателя му. Това е признание за нашата школа по неврохирургия“.

Проф. Явор Енчев – Началник клиника по неврохирургия, УМБАЛ „Св. Марина”-Варна:

„Определям го като голямо постижение и голямо признание за българската неврохирургия и медицинската общност в България като цяло. Целият елит на неврохирургията в световен мащаб ще пристигне в София. Това е много значимо за нас като специалисти и се случва в момент, когато авторитет на съсловието ни е подложен на натиск, а доверието към българските лекари е силно намалено. София 2022 – домакинството на EANS дава възможност това да се промени и да се затвърди високата оценка, която получаваме навсякъде по света“.

Проф. Венелин Герганов – Клиника по неврохирургия, International Neuroscience Institute, Хановер, Германия и Клиника по неврохирургия, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“:

„Решението на EANS да проведе годишния си конгрес в София през 2022 е израз на доверие и признание. Доверие към хората, стоящи зад проекта и към институциите, които трябва да ги подкрепят. Признание за това, че медицината в България, в частност неврохирургията, е на европейско ниво. България е на световната сцена!“

Полк. проф. Тихомир Евтимов - Началник клиника по неврохирургия, ВМА:

„Мисля, че тази година можем да я отчетем като година с доста постигнати успехи на БДХН. Най-голям успех за мен е спечелването на кандидатурата на София за домакин на Европейския конгрес по неврохирургия през 2022 г. Неимоверни усилия от страна на Дружеството. Важното е, че всичко завършва с успех. Това издига престижа на българската неврохирургия. Да сме домакин на подобен форум е било мечта на всички, на поколения неврохирурзи. Спомням си усилията на проф. Брусарски, на проф. Къркеселян, на проф. Романски. Всички те се бориха българската неврохирургия да заеме своето достойно място в европейската и в световната неврохирургия. За съжаление, част от тях вече не са сред нас. Това е признание, което е много важно в дейността на Дружеството“.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече