В третия за годината брой се спираме върху простатния карцином и последните тенденции в онкохематологията.

Този път се оказахме доста актуални, защото именно през ноември, когато международната общност отбелязва т. нар. инициатива MOVEMBER, която стартира през 1999 г., с основна цел да провокира обществото към фокусиране върху проблемите на мъжкото урологично здраве, ние се спираме преди всичко на проблемите с простатния карцином. Причината е, че той бе основен акцент и тема на провелата се тазгодишна Х-та юбилейна конференция МОРЕ 2019.

Какво казват за рака на простатата специалистите… „Навлизаме в нова ера на диагностиката и стадирането на рака на простатата“ – проф. д-р Асен Дудов, председател на БОНД, Медицински директор и началник на Клиника по Медицинска онкология към Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център. Д-р Антоанета Томова, КОЦ-Пловдив: „Науката и ние разполагаме с медикаменти, които удължават доказано преживяемостта при простатния карцином“. „Много тумори предизвикват общи нарушения в организма, които ангажират и ендокринната система. Ракът на простатата не е изключение“, обобщава ендокринологът доц. Александър Шинков, УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“.

В броя ще имате възможност да прочетете и множество специализирани статии на експерти, разглеждащи проблема с рака на простатата, а също – какви са иновативните терапии в областта.

Естествено, както винаги, конференция МОРЕ 2019 бе съпътствана и с раздаването на традиционните награди за принос в клиничната онкология. В изданието ни ще имате възможност да разберете какво означава тя за известния лицево-челюстен хирург доц. Николай Янев, който през тази година получи приза.

В специално интервю за нас, проф. д-р Галина Чакалова от УСБАЛО-София разказва как те са единствените от България, които ще се представят с проучване на XXI-вия конгрес на ESGO в Атина.

Втората част на броя ни, условно казано, е посветена на новостите в онкохематологията. Ще имате възможност да прочетете поредица от интервюта от състоялите се XI-ти Национален конгрес по хематология и XIII-ти Балкански Ден, както и кои са най-иновативните терапии в областта.

И макар, че месецът за борба с карцинома на гърдата – октомври, да отмина – ви посветихме една по-лична история за рака на гърдата.

Мария Радмилова

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече