Изданието вече е достъпно за специалистите на портала ни.

Новият брой на електронното списание „Здравен навигатор-Неврология” вече може да се чете от специалистите. Изданието е посветено изцяло на най-значимото събитие в областта на неврологията у нас - XVIII Национален конгрес по неврология с международно участие, който се проведе в периода 16-19 май 2019г. в „Златни пясъци“, а ден преди Конгреса, на 15 май, се проведе Ден на Европейската акаде­мия по неврология. В същото време, Българското дружество по неврология (БДН) чества своя 90-годишен юбилей. Събитието се организира от Българското дружество по неврология, а Здравен навигатор като официален медиен партньор на дружеството, се постара да събере най-интересното от актуалните теми и новости, кои­то световнопризнати специалисти коментираха заедно със своите български колеги.

„Фактът, че залата беше пълна през ця­лото време, показва, че наистина сме успели да подберем хора, които има какво да кажат и го казват по начин, по който да разберем какво говорят”, заяви председателят на БДН, акад. Иван Миланов.

„Дори при ПБ има подгрупи. Някои групи имат много тремор. Но това, което е по-интересното за нас, е това, което наричаме не-моторна подгрупа – има една ясна група с много ранни проблеми с паметта. Трудно е да ги разпознаеш, защото прогресират много бързо в деменция. Те са различни от друга група, при която основният проблем е със спането и имат много високо ниво на пристъпи на сън”. Това каза в специално интервю за Анелия Николова, професор Рей Чаудури, който изнесе няколко лекции в областта на ПБ.

Проф. Дреслер бе един от лекторите на Деня на Европейската академия по неврология EAN, на която изнесе две презентации: Как да се диагностицира дистонията и Лечение на дистония. „Щастлив съм, че в този специален ден двигателните нарушения бяха заложени в програмата при основните заболявания. Разпространението им ще нараства с времето, защото много от тях са възрастово обусловени, а популацията като цяло застарява”.

Проф. Капос наблегна на подводните камъни в поведението и терапията на МС. „Ако не се използва възможността за ранно лечение на МС, повлияването после става все по-трудно и по-малко. Ако експертизата на невролога е на необходимото ниво, не би трябвало диагностиката да се отлага много. Но това са пожелания. Изследване показва, че средно минават между 2 и 4 години до окончателното поставяне на диагнозата“.

В Деня на EAN проф. Лали изнесе две презентации: Диагностика и лечение на Паркинсонова болест (ПБ) и Терапия на късна ПБ, на които бяха представени новите терапевтични възможности за лечение на болестта. С проф. Лали говорим повече за недостатъците на тези терапии, а фокусът, който тя постави върху персонализирания подход към болния в избора на точната за него терапия, прави работата на невролога още по-отговорна и прецизна.

С Проф. Антоначи се видяхме и миналата година. Попитахме го има ли новости в областта на мигрената. „Новото е отварянето на пазара за антитяло срещу невропептида CGRP (Calcitonin gene-related peptide). Това е лечение, което се прилага инжекционно веднъж на един или на три месеца (в зависимост от медикамента) и цялата терапия приключва след 4-6 месеца или година – зависи от отговора, защото трябва да се оценява внимателно от невролога“.

Проф. д-р Фабрицио Стоки е световен експерт по болестта на Паркинсон (ПБ) и паркинсонизма. Основните полета на интерес на проф. Стоки са ПБ, нарушения в движението и невродегенеративни заболявания. „Изборът на лекарство е изключително важен, особено в началото на терапията. Но по-важно е да се започне лечението колкото се може по-рано“. Това е първото, което проф. Стоки уточни преди да започнем разговора.

Опитът на Каталуния в управлението на остър инсулт и използването в тези случаи на хеликоптери за отдалечените села, сподели проф. Джърси Крупински, който е испански клиничен невролог. „Време се печели само когато всяко едно усилие е фокусирано върху възможно най-бързата оценка и правилната селекция на пациента“.

В броя ще намерите още много интересни топици, лектори и дискусии.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече