Това е записано в допълнение на Наредба 10, каза зам.-министър Жени Начева.

НЗОК ще плаща на болниците лекарствата на най-ниската цена постигната при централизирания търг на МЗ. Това е записано в допълнение на Наредба 10, каза зам.-министър Жени Начева след заседанието на НС на НЗОК, цитирана от ЦЗПЗ. Според нея тези правила ще важат за всички болници, без значение на собствеността им, както и за всички лекарства за болничната помощ.

В промяната се посочва, че договорената цена в централизирания търг за лекарствата, който провежда Министерството на здравеопазването е цената, на която Касата ще плаща лекарствата на болниците. „Това означава, че ще постигнем по-ниска цена, като цяло. Към момента НЗОК нямаше такъв механизъм, но сега с тази промяна и с проведения търг вече имаме. Като ще наблюдаваме цените по които се реализират лекарствата в болниците“, уточни Начева.

Освен това, стана ясно, че все още тече проверка по случая огласен от д-р Дечо Дечев за огромната разликата в цените на едно и също лекарство, които са платили държавни и частни лечебни заведения. Председателят на Надзорния съвет на Касата отказа коментар по темата с аргумента, че се проверяват всички участници по веригата, от производител, през търговеца на едро до лечебното заведение и има много различни обстоятелствата има, които трябва да се отчитат.

Днес се очаква да се състои среща между БЛС и НС на НЗОК, за да бъде подписан анекс по НРД 2020. В него ще бъдат изчистени техническите пропуски касаещи прецизирането на алгоритмите някои от клинични пътеки. Няма да бъдат променяни финансови параметри и контролни механизми, уточни Начева.

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече