От организацията оповестиха позицията си, разпространена и до медиите.

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи остро осъжда агресията, която е проявил пациент към лекар от Центъра за спешна медицинска помощ - гр. София. Спешният реанимационен екип е пристигнал на адреса за 9 минути заради мъж с оплаквания в сърдечната област, обясни пред Агенция "Фокус" говорителят на ЦСМП-София Катя Сунгарска. След направения преглед дежурният кардиолог с дългогодишен стаж е успокоил пациента, че става дума за невралгична болка. Именно добрата новина е разярила мъжът, който е прибегнал към физическа и вербална агресия срещу медицинския специалист. Освен нецензурните думи, мъжът е отправил обвинения към лекаря, че работи под въздействието на алкохол и наркотични вещества. Медикът е повикал полиция. Направеното изследване с дрегер, а по-късно и кръвните проби в УМБАЛ "Св. Анна" са установили, че твърденията на пациента не отговарят на истината.

БАПЗГ счита за абсолютно недопустимо подобно хулиганско и неуважително поведение към доказал се медик, който съвестно изпълнява своите професионални задължения. Освен нанесената обида към медика, агресията на спешния пациент е възпрепятствала и работата на медицинския екип. Апелираме за бързо и адекватно наказание за извършителя на тази грозна постъпка!

От началото на годината това е деветият случай на агресия срещу медицински екип на ЦСМП-София. Подобни случаи има в цялата страна. В началото на месеца трима братя удряха и обиждаха фелдшерка и шофьор на линейка в Ихтиман.

БАПЗГ се обръща с апел към пациентите и техните близки да проявяват нужното доверие и респект към медиците, които изпълняват своя човешки и професионален дълг в името на живота и здравето на всеки, нуждаещ се от медицинска помощ!

Този сайт използва бисквитки (cookies)
Прочети повече